Vlada FBiH traži od UIO da oslobodi rudnike plaćanja putarine za dizel gorivo

0
606
Sjednica Vlade FBiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Federalna vlada danas je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.
Vlada FBiH je usvojila informaciju Ministarstva energije, rudarstva i industrije i dala saglasnost za prijem ukupno 268 radnika u ZD RMU Kakanj, 62 radnika u ZD RMU Đurđevik, 105 radnika u Rudnici Kreka Tuzla, te jednog u ZD RMU Zenica (supruge poginulog rudara).
Vlada FBiH je dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o nastavku primjene Kolektivnog ugovora za rudarstvo u FBiH utvrđenog između Vlade FBiH, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH. Za potpis ovog sporazuma je, uime Vlade FBiH, ovlašten federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Važenje Kolektivnog ugovora za područje rudarstva u FBiH prestalo je 11.9.2019. godine.
Povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH d.d. Novi Travnik, Vlada FBiH smatra ispravnim samo stajališta stečajnih sudova o nepostojanju pravnog interesa predlagatelja za otvaranje stečaja dok je stečajni dužnik u postupku finansijske konsolidacije.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je informisalo Vladu FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na osnovu činjenica iz izvještaja, Vlada FBiH danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda. Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.
Nakon detaljno provedene analize, s ciljem ušteda i racionalnijeg utroška sredstava, Vlada FBiH će donijeti odluku kojom će se značajno smanjiti naknade članova upravnih i nadzornih odbora, te ograničiti plate direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plate isplaćene u FBiH.
Federalna vlada je donijela i 25 odluka o dodjeli nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, u ukupnom iznosu od 268.500 KM. Među nagrađenima je i član Atletskog kluba Zenica Amel Tuka, za ispunjenje olimpijske norme i osvojena prva mjesta na pojedinačnom Prvenstvu BiH za seniore/ke u 2019. godini u disciplinama 400 metara i štafeti 4×400 metara.