Vlada FBiH: Za razvoj ruralne konkurentnosti i poslovanja oko 550 hiljada KM

0
853
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, odobrila izdvajanje iz Budžeta FBiH za 2020. godinu u iznosu od 181.623 KM za sufinansiranje projekta Razvoj ruralne konkurentnosti za prvi i drugi kvartal 2020. godine.
Ovaj projekt finansiran je iz sredstava Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD) sa ukupno 14,5 miliona KM, iz vlastitih kreditnih sredstava u iznosu od 12,47 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,528 miliona KM, te budžeta FBiH za sufinansiranje 1,58 miliona KM.
Sredstva za sufinansiranje osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 363.246 KM, što je učešće Vlade FBiH u projektima koje finansira međunarodna zajednica.
Odobreno je i izdvajanje iz Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 369.831 KM za sufinansiranje Projekta razvoja ruralnog poslovanja za I i II kvartal 2020. godine.
Ovaj projekt vrijedan ukupno 24,2 miliona KM finansiran je iz kreditnih sredstava IFAD-a u iznosu od 11,4 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,696 miliona KM, OPEC fonda/kredit u iznosu od 9,338 miliona KM i budžeta FBiH za sufinansiranje 2,78 miliona KM.
Sredstva za sufinansiranje ovog projekta osigurana su u Budžetu BiH za 2020. godinu u iznosu od 739.662 KM, što je, također, učešće Vlade u projektima koje finansira međunarodna zajednica.

Inicijativa Vijeću ministara o ulasku stranaca u BiH

Vlada FBiH je prihvatila zahtjev Federalnog štaba civilne zaštite za upućivanje inicijative Vijeću ministara BiH za izmjenu Odluke o prepisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.
Riječ je o odluci kojom je utvrđeno da su stranci, koji imaju posebnu dozvolu Vijeća ministara za ulazak, boravak ili tranzit kroz BiH, izuzeti iz njene primjene.
U inicijativi je, pak, navedeno da postoje i drugi specifični slučajevi koji nisu izuzeti iz odredaba Odluke. Naime, Vladi FBiH su se, putem FŠCZ, obratile Autoceste FBiH, Elektroprivreda BiH, Natron Maglaj i drugi pravni subjekti koji su ugovorom vezane za strane firme radi održavanja, servisiranja, te funkcionisanja opreme, mašina i softvera, za što je neophodno kontinuirano prisustvo stranih državljana – inžinjera i montera za održavanje i puštanje u rad specifičnih postrojenja i opreme.
Ciljevi inicijative su rješavanje problema opstanka pravnih subjekata čije je funkcionisanje vezano i ovisi o ugovorenoj pomoći i prisustvu djelatnika stranih firmi, te opstanak bh. privrede.

Imenovani v.d. članovi NO EPBiH i privremeni UO FIA

Federalna vlada danas je dala prethodnu saglasnost za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, uime državnog kapitala, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Ujedno, dala je prethodnu saglasnost da za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Izet Žigić, Milenko Obad, Selvedin Subašić, Muhidin Zametica, Safet Isić i Vanja Bajrami.
Vlada je, na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja, imenovala privremeni Upravni odbor Finansijsko-informatičke agencije, u sastavu Dragan Prusina (predsjednik), Denis Mušić, Sead Hodžić, Željka Marković-Sekulić i Mirza Kršo (članovi).
Za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini dioničara privrednog društva BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, Vlada je opunomoćila Envera Mujezinovića.