Vlada KS: Skraćeno vrijeme apoteka i prodavnica, za nabavku medicinske i sanitetske opreme milion KM…

0
650
Nenadić: Vlada Kantona Sarajevo usvaja mjere za spas privrede

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo kazao je da je Vlada KS donijela odluku o skraćenju rada svih prodajnih objekata i apoteka do 16,30 sati.
“Vrijeme od 16,30 do zabrane kratenja do 18 sati potrebno je skratiti kako bi građani mogli blagovremeno doći do svoje kuće. Kontrole će biti stroge i rigorozne”, kazao je Nenadić pozivajući građane da budu odgovorni i pridržavaju se mjera.
Donesena je i odluka o smanjenju zakupnine za zakupce prostora u vlasništvu Kantona Sarajevo, te odluka o prestanku naplate parkinga u KS, osim zatvorenih kontrolisanih parkinga i sa rampom u vremenu od 8,30 do 13,30 sati svaki dan.
“Donesena je i odluka o izdvajanju milion KM za nabavku medicinske i sanitetske opreme od milion KM. Donesena je i odluka o formiranju posebne budžetske stavke s početnim iznosom od 5 miliona KM za podršku privredi, te niz odluka o socijalnim uslugama”, kazao je Nenadić.
U okviru socijalne zaštite donesena je odluka o povećanju osnovica korisnika socijalnih davanja, prenosi agencija NAP.
Također je donesena odluka o proširenju kapaciteta izolatorija u KCUS i Općoj bolnici.
Najavljeno je i formiranje koordinacionog tijela za predlaganje mjera i sanaciju posljedica s ciljem zaštite radnika i poslodavaca. Služba za zapošljavanje KS predlaže i program mjera rasterećenja u vidu plaćanja poreza i doprinosa za radnike koje su poslodavci zadržali na poslu.
Nenadić je kazao da će se nastaviti smještanje migranata u prihvatni centar Blažuj te je planirano dodatno kapacitiranje centra u Blažuju za prihvat migranata.