Zbog koronavirusa postignut rekord: Avion preletio 15.713 kilometara

0
1425
Zatvaranje aerodroma u SAD-u za međunarodne letove primoralo avion kompanije Air Tahiti Nui na preusmjeravanje u Pariz

Zbog pandemije koronavirusa velike gubitke snose aviokompanije u svijetu, odgađajući brojne letove.
Krizna situacija dovela je i do najdužeg komercijalnog leta u istoriji koji se dogodio prošle sedmice na letu TN64 aviokompanije Air Tahiti Nui. Ovaj avion je poletio 15. marta sa aerodroma iz mjesta Papeete na Tahitiju, a izvorna destinacija ovog leta bio je aerodrom u Parizu. No na putu do tamo avion se trebalo zaustaviti u Los Angelesu.
Dok je ovaj Boeing 787-9 Dreamliner bio u zraku, na snagu su stupile mjere zabrane međunarodnih letova u SAD-u, pa je kompanija odlučila let do Pariza nastaviti direktno, bez zaustavljanja. To je bilo, među ostalim, moguće jer je u avionu bilo tek 130 putnika, od ukupno mogućih 330.
U konačnici je let od Tahitija do Pariza trajao čak 15 sati i 45 minuta, pri čemu je prešao udaljenost od 15.713 kilometara i postavio rekord za najduži komercijalni putnički let u istoriji (gledano po prevaljnoj udaljenosti).
Budući da je Papeete dio francuskog prekomorskog departmana Francuske Polinezije, ovaj let ući će u istoriju i kao najduži ‘domaći’ let ikada, navode svjetski mediji, prenosi Bug.hr.
Kako ovakav let nije bio unaprijed planiran, piloti i kompanija morali su dobro izračunati utrošak goriva kako ga do Pariza ne bi ponestalo. Do sada je rekord najdužeg komercijalnog leta držao Singapore Airlines, s letom od Singapura do Newarka i prevaljenom udaljenosti od 15.343 kilometara.