Vlada KS utvrdila Rebalans budžeta: Osigurano 37 miliona KM za pomoć privredi

0
305
Premijer Nenadić i ministri Jeličić i Halebić razgovarali su sa predstavnicima poslodavaca KS

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za ovu godinu radi isplate sredstava za pomoć privredi, odnosno isplate plata uposlenicima za april i maj, te za mart preostalim privrednim subjektima koji su ostvarili to pravo, kao i za nastavak direktne pomoći privredi u skladu sa zahtjevima iz ovog sektora.
Izmjenama i dopunama Budžeta osigurano je 37 miliona KM za te svrhe, od kojih je 20 miliona KM planirano za isplatu plata u privrednim subjektima čiji su zahtjevi obrađeni i koji su ispunili propisane uvjete za dodjelu sredstava. Sredstva će biti usmjerena za isplate plata za 35.000 zaposlenika u 6.300 privrednih subjekata, za navedena tri mjeseca.
Preostali dio sredstava će biti usmjeren za pomoć privredi, prema Programu kratkoročnih i srednjoročnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu Kantona Sarajevo izazvanih koronavirusom.
Vlada KS se odlučila na Rebalans zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva privrednika koji ne mogu više čekati sredstva od MMF-a za pomoć privredi, a koje Vlada FBiH zbog proceduralnih razloga još uvijek nije uplatila Kantonu Sarajevo.
“Rebalans u ovom slučaju je funkcionalan jer će, kada ga usvoji Skupština KS, ubuduće omogućiti Vladi brzo reagovanje bez skupštinskih procedura, ukoliko bude potrebno vršiti dalje preraspodjele odobrenih sredstava shodno budućim potrebama privrede”, kazao je ministar finansija KS Jasmin Halebić.
Kako je istaknuto, sredstva od MMF-a nisu upitna, a po njihovom uplaćivanju Kantonu Sarajevo bit će ugrađena u Budžet KS, kao i prihodi iz drugih izvora.
Rebalans budžeta je upućen u skupštinsku proceduru i očekivanja su da bude razmatran na sjednici Skupštine 28. jula ove godine.
Ministar privrede KS Draško Jeličić je kazao da će privredni subjekti blagovremeno biti obaviješteni o načinu isplate sredstava.
Prije utvrđivanja Rebalansa budžeta, premijer KS Mario Nenadić i ministri Jeličić i Halebić održali su sastanak sa predstavnicima poslodavaca Kantona Sarajevo kojima su saopštili odluku o njegovom pokretanju, te utvrdili plan daljeg djelovanja Vlade i poslodavaca radi pomoći privredi.
Nakon izmjena i dopuna, ukupni Budžet KS iznosi 1.135.335.825 KM. Kroz Rebalans su izvršene i neophodne intervencije na više budžetskih pozicija kako bi se osiguralo nesmetano izvršavanje zakonskih obaveza i realizacija planiranih aktivnosti.