Vlada KS: Zapošljavanje dodatnog medicinskog osoblja u Domu zdravlja i Općoj bolnici, otvara se novi drive-in punkt za testiranja

0
311
Zaključke hitne sjednice Vlade KS prezentirali ministar Vranić (D) i premijer Forto

Vlada Kantona Sarajevo je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, na današnjoj sjednici donijela nekoliko zaključaka, koje su prezentirali predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom i ministar zdravstva Haris Vranić te premijer Edin Forto.
Vranić je naglasio da se epidemiloška situacija značajno pogoršava te da je u bolnicama i veliki broj mladih oboljelih od Covid-19.
“Došao je britanski i južnoafrički soj koji se izuzetno brzo širi. Klinika na Podhrastovima je puna. Opća bolnica je također popunila sve svoje kapacitete. KCUS ima još 20-tak slobodnih kreveta. Zdravstveni sistem je prenapregnut i ne može više podnijeti ovaj epidemiološki talas. Sa direktorima bolnica je dogovreno je da se krene u oslobađanje dodatnih prostora za bolesnike. Vlada također radi i na pripremi otvaranja eventualno drugih bolničkih kapaciteta u privatnom sektoru i našim javno zdravstvenim ustanovama”, kazao je ministar Vranić.
Naglasio je da su zdravstveni radnici već godinu dana trajanja panedmije na izmaku snaga, a veliki broj njih je zbog zaraze ili izloacije ‘izbačen iz stroja’. Apelirao je na građane da se nastave pridržavati epidemioloških mjera, jer je to najbolji način da se izborimo sa ovim talasom epidemije.
Premijer KS Edin Forto se zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera i odgovaraju na apele nadležnih, te se zahvalio i svim zdravstvenim radnicima u bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama koji rade neprestano.
“Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sektor. Moramo zaštiti sve naše zdravstvene radnike kako bi oni mogli zaštiti nas“, poručio je.
Saopštio je zaključke koji su doneseni tokom današnje sjednice:
– Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije JU Služba za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara;
– Nalaže se Općoj bolnici da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije;
– Otvara se novi drive-in punkt za testiranje. Postojeći već radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi. Očekujemo da će potrebe za testiranjem rasti. Lokacija će biti naknadno utvrđena;
– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi 20.000 rapidnih antigen testova kojim će se značajno pojačati testiranje, prije svega zdravstvenih radnika;
– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja, jer postoje pojačane potrebe za testiranjem;
– Nalaže se zdravstvenim ustanovama u KS da odrede patronažne službe za bolesnike koji se liječe u kućnim uslovima, u smislu dostavljanja boca za kisik. Ova mjera je naložena kako bi se rasteretio primarni nivo zdravstvene njege;
– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da pokrene postupak nabavke boca s kisikom za kućnu upotrenu, kod ovlaštenih dobavljača.
Naveo je da zbog trenutne epidemiološke situacije postoji mogućnost da se izvrši angažovanje privatnih bolničkih kapaciteta koji ispunjavaju uslove, jer se možda neće moći hospitalizovati veći broj pacijenata u postojećim zdravstvenim ustanovama.
“Imenovali smo Covid-koodinatora, a u narednim danima se otvara pozivni centar, po prvi put, kako bi svi stanovnici koji zovu dobili odgovor na svoj poziv od doktora, medicinskog radnika ili call agenta koji će uzeti njihove podatke i postupati po daljem protokolu”, kazao je premijer Forto.

Forto: U narednim danima je moguće potpuno zatvaranje

Nakon cjelodnevnog zasjedanja Vlade KS, javnosti su se večeras obratili premijer Edin Forto i ministar MUP-a KS Admir Katica.
“Ako se ovako dramatična situacija nastavi i krivulja i trend rasta broja novooboljelih, moguće je da dođe do potpunog zatvaranja”, istakao je Forto.
On je kazao da se javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa naređuje da se izolacija za potvrđene i nepotvrđene slučajeve, te članove njihovih porodica, odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, odnosno produži sa dosadašnjih 10 dana trajanja izolacije.
Svim tržnim centirma, ugostiteljskim objektima i hotelijerima naređuje se angažovanje Covid-redara, koji će biti zaduženi za nadzor sprovođenja epidemioloških mjera. Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara.
Javni prijevoznici su zaduženi da čiste i dezinfikuju vozila dva puta dnevno, te da osiguraju prisustvo Covid-redara s ciljem osiguranja pridržavanja mjera. Također, naređeno je i povećanje broja testiranja u zdravstvu i školama.
Forto je istakao da su danas razmatrali zavaranje jednog dijela privrede, te da je odlučeno da će se krenuti u izmjene korona-zakona kako bi mogli priporemiti budžetsku reakciju ako dođe do zatvaranje.