Vlada RS platit će poreze i doprinose za mart firmama kojima je bio zabranjen rad

0
321
Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS na pres-konferenciji

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije Covid-19 za mart ove godine.
Ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić na pres-konferenciji, nakon sjednice Vlade, istakla je da je Uredbom definisano da će svim privrednim subjektima kojima je rad bio zabranjen tokom marta biti uplaćen iznos na ime poreza i doprinosa za svakog zaposlenog radnika koji je prijavljen na puno radno vrijeme.
Ona je dodala da svi poslovni subjekti, privredna društva i druga pravna lica i preduzetnici moraju da imaju podnesne prijave Poreskoj upravi za mart za svoje zaposlene radnike.
Gašić je napomenula da uslovi za dobijanje sredstava nisu strogi i da je potrebno da je privredni subjekt ima registrovano sjedište u Republici Srpskoj, da obavlja djelatnost koja je zaključcima Republičkog štaba bila zabranjena i to u periodu dužem od pet dana, počevši od 4. marta.
“Dodatni uslov postavljen je za poslovne subjekte koji su djelatnost obavljali unutar tržnih centara, a to je da u periodu od 26. do 29. marta nije bio evidentiran promet putem fiskalne kase”, kazala je Gašića.
Prema njenim riječima, sva resorna ministarstva su uključena i svako će na svojoj stranici imati objavljen obrazac zahtjeva.
Gašić je kazala da će privredni subjekti kojima je zaključkom Republičkog štaba bio u potpunosti zabranjen rad u periodu dužem od 15 dana, takođe, ostvariti pravo na isplatu plata radnicima, koja će biti isplaćena iz Kompenzacionog fonda.
Dodala je da privredni subjekti mogu zahtjeve podnijeti do kraja maja.