Kosovske carine ugrožavaju 10.000 radnih mjesta u BiH

0
1497
Potpredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković na pres-konferenciji

Ukoliko stopostotne carine koje je uvelo Kosovo na na proizvode iz BiH ostanu na snazi, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa milionskim gubicima u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Takođe, navedena odluka prijeti da ugrozi i oko 10.000 radnih mjesta u BiH, rečeno je danas na pres-konfereniciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Navedeno je da nove mjere Kosova ugrožavaju poslovne ugovore koje imaju bh. preduzeća iz metalne i elektro industrije, prehrambene industrije, farmaceutike itd.
Tokom konferencije je istaknuto da je tržište Kosova veoma značajno za BiH. Prema podacima, BiH je u 2017. godini na Kosovo izvezla robe u vrijednosti od 163.564.108 KM, dok je uvoz u istom periodu iznosio 15.834.838 KM te je u posmatranom periodu od proteklih pet godina evidentan trend rasta u korist Bosne i Hercegovine.
Sektorski posmatrano, najveći izvoz je ostvaren u sektorima metalne industrije, potom u agroindustrijskom, to jest prehrambenom sektoru sektoru (mlijeko, bezalkoholna pića) te drvoprerađivačkoj industriji (papir i namještaj).
Evidentno je da jučerašnja odluka institucija UNMIK Kosova predstavlja ne samo grubo kršenje CEFTA Sporazuma nego i narušavanje principa regionalne saradnje. U skladu sa CEFTA Sporazumom da bi neka potpisnica CEFTA Sporazuma mogla da uvede zaštitne mjere potrebno je da se sprovede ekonomsko istraživanje kojim bi se dokazalo ugrožavanje domaće proizvodnje članice koja uvodi te mjere, što je u ovom i svim prethodnim slučajevima izostalo. Upravo iz ovih razloga očekuje se adekvatno reagovanje Evropske komisije s obzirom na njene nadležnosti.
VTK BiH je već reagovala prema Privrednoj komori Kosova apelujući da u skladu sa svojim nadležnostima reaguje prema institucijama vlasti Kosova kako bi se odluka za povećanje taksi stavila van snage, te je i zvanično podržala napore institucija vlasti BiH usmjerene ka hitnom rješenju ovog problema.