VMBiH usvojilo dokumente o jačanju saradnje na Zapadnom Balkanu

0
287
Održana vanredna, telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji 10.11.2020. godine. Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i Evropske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.
Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024., te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.
Na Samitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.
Prihvaćanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU.
Generalni sekretarijat Vijeća ministara će s ciljem efikasnog učešća Bosne i Hercegovine na Samitu u Sofiji pokrenuti proceduru pribavljanja saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita, te će Informaciju o održavanju ovog samita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.