Vodeći aerodromi Ex-Yu bilježe solidan prvi kvartal

0
1729
Najveći rast putnika u prvom ovogodišnjem kvartalu imao je aerodrom u Prištini

Deset najprometnijih aerodroma bivše Jugoslavije u prvom kvartalu 2019. opslužilo je ukupno 178.708 putnika više u odnosu na prethodnu godinu, sa daljim trendom rasta.
Aerodrom u Prištini povećoao je najviše putnika, čak 13,9% tokom tromjesečnog perioda, uprkos izostanku najprometnijeg prijevoznika, Germanije, i protesta kontrolora leta u martu, što je poremetilo saobraćaj, navodi portal EX-YU Aviation.
Ukupno, devet od deset najprometnijih aerodroma tokom prvog kvartala ove godine zabilježilo je rekordne rezultate. Izuzetak je bio Tuzla, zbog obustave letova Wizz Aira tokom zimske sezone 2018/19, koji su ponovno uspostavljeni početkom ljetnog rasporeda u 2019. godini.
Beogradski aerodrom Nikola Tesla zadržao je poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji, opslužujući prošle godine nešto više od 37.300 putnika. Aerodrom je uspio zadržati rast putnika 33 uzastopna mjeseca.
U Zagrebu, koji je 2019. opisao kao ‘konsolidacijsku godinu u odnosu na prethodne dvije’, brojke su se poboljšale za 3,4%. Očekuje se da će se tempo rasta povećati u drugom i trećem kvartalu, s tim da će se broj putnika u ovoj godini povećati za više od 5%.
Drugi najprometniji aerodrom u Hrvatskoj, Split, nastavio je sa svojim tempom rasta, iako sporijim nego u 2018. godini. Iz ovog aerodroma navode da 15% do 20% godišnjeg rasta nije vjerovatno da će se nastaviti u narednim godinama i očekujemo da se sa uobičajenih 5% broj putnika poveća za 10%.
S druge strane, Aerodrom Dubrovnik je zabilježio rekordan početak godine, a brojka se povećala za više od 24%. Međutim, očekuje se da će se stopa rasta smanjiti u narednim mjesecima, a godišnji porast od oko 5% očekuje se 2019. godine.
Aerodrom Sarajevo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju opslužio 3,2% ili 5.384 putnika više nego u istom periodu lani.
Aerodrom Skoplje je u prvom kvartalu 2019. imao porast od 21.868 putnika, a očekuje se snažan rast u naredna tri mjeseca.
“Aerodrom u Skoplju zabilježio je očekivani rast putnika od 5,6%, koji će biti veći u drugom i trećem kvartalu ove godine, zbog otvaranja četiri nove rute”, rekao je njegov operater.
Inače, u Ljubljani, aerodrom je ostvario solidan rast putnika od nešto više od 4% uprkos padu broja putnika kojima je upravljao glavni klijent Adria Airways. Strani prevoznici, posebno budžetske aviokompanije, podstakli su rast u protekla tri mjeseca.
Aerodrom Podgorica je nastavio da bilježi rekordan broj putnika, dok je tokom prvog kvartala obrađeno 193.581 putnika.