Vodeći aerodromi Ex-Yu bilježe solidan prvi kvartal

0
1273
Najveći rast putnika u prvom ovogodišnjem kvartalu imao je aerodrom u Prištini

Deset najprometnijih aerodroma bivše Jugoslavije u prvom kvartalu 2019. opslužilo je ukupno 178.708 putnika više u odnosu na prethodnu godinu, sa daljim trendom rasta.
Aerodrom u Prištini povećoao je najviše putnika, čak 13,9% tokom tromjesečnog perioda, uprkos izostanku najprometnijeg prijevoznika, Germanije, i protesta kontrolora leta u martu, što je poremetilo saobraćaj, navodi portal EX-YU Aviation.
Ukupno, devet od deset najprometnijih aerodroma tokom prvog kvartala ove godine zabilježilo je rekordne rezultate. Izuzetak je bio Tuzla, zbog obustave letova Wizz Aira tokom zimske sezone 2018/19, koji su ponovno uspostavljeni početkom ljetnog rasporeda u 2019. godini.
Beogradski aerodrom Nikola Tesla zadržao je poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji, opslužujući prošle godine nešto više od 37.300 putnika. Aerodrom je uspio zadržati rast putnika 33 uzastopna mjeseca.
U Zagrebu, koji je 2019. opisao kao ‘konsolidacijsku godinu u odnosu na prethodne dvije’, brojke su se poboljšale za 3,4%. Očekuje se da će se tempo rasta povećati u drugom i trećem kvartalu, s tim da će se broj putnika u ovoj godini povećati za više od 5%.
Drugi najprometniji aerodrom u Hrvatskoj, Split, nastavio je sa svojim tempom rasta, iako sporijim nego u 2018. godini. Iz ovog aerodroma navode da 15% do 20% godišnjeg rasta nije vjerovatno da će se nastaviti u narednim godinama i očekujemo da se sa uobičajenih 5% broj putnika poveća za 10%.
S druge strane, Aerodrom Dubrovnik je zabilježio rekordan početak godine, a brojka se povećala za više od 24%. Međutim, očekuje se da će se stopa rasta smanjiti u narednim mjesecima, a godišnji porast od oko 5% očekuje se 2019. godine.
Aerodrom Sarajevo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju opslužio 3,2% ili 5.384 putnika više nego u istom periodu lani.
Aerodrom Skoplje je u prvom kvartalu 2019. imao porast od 21.868 putnika, a očekuje se snažan rast u naredna tri mjeseca.
“Aerodrom u Skoplju zabilježio je očekivani rast putnika od 5,6%, koji će biti veći u drugom i trećem kvartalu ove godine, zbog otvaranja četiri nove rute”, rekao je njegov operater.
Inače, u Ljubljani, aerodrom je ostvario solidan rast putnika od nešto više od 4% uprkos padu broja putnika kojima je upravljao glavni klijent Adria Airways. Strani prevoznici, posebno budžetske aviokompanije, podstakli su rast u protekla tri mjeseca.
Aerodrom Podgorica je nastavio da bilježi rekordan broj putnika, dok je tokom prvog kvartala obrađeno 193.581 putnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here