Volvo predstavio svoj novi električni SUV EX30

0
153
Predstavljen Volvo EX30, najmanji Volvo električni SUV

Volvo je nakon opsežne teaser kampanje danas na posebnom Unboxing događaju u Milanu (uživo prenošen na YouTube kanalu) otkrio električni Volvo EX30, najnoviji i najmanji crossover model u svojoj ponudi koji bi trebao parirati Jeep Avengeru.
Ovaj najmanji Volvo električni SUV, kako je istaknuto, dizajniran je da živote ljudi učini sigurnijim, praktičnijim i ugodnijim. Također je dizajniran da ima najniži CO2 otisak od bilo kojeg Volvo vozila do danas, dok kupcima nudi veliki domet.

Tokom prezentacije, glavni izvršni direktor Volva Jim Rowan predstavio je tehnologiju, dizajn i druge ključne detalje novog električnog Volvo EX30 SUV-a
Istaknute su velike prednosti po pitanju dizajna, tehnologija u vozilu i, ono što je jako bitno, bližem paritetu cijena s crossoverom motora s unutarnjim sagorijevanjem.
Volvo također tvrdi da je EX30 njegov automobil najekonomičniji ikada, koji koristi proizvodni proces koji smanjuje što je moguće više otpada i koristi što je više moguće reciklirane materijale iznutra i izvana.

Dostupno je pet boja eksterijera. Unutra je klasični Volvo, sa prepoznatljivim kokpitom. U sredini se nalazi veliki portretni infotainment sistem koji upravlja Google, kao i ‘plutajući’ naslon za ruke. U ponudi su brojne tehnologije za pomoć vozaču, tu je i mnoštvo sigurnosnih kompleta kao standard.
Novi Volvo EX30 koristi potpuno novu platformu posebno za EV, odvajajući se od modela XC40 i C40 Recharge. U opciji postoje dvije veličine baterija (51 kWh i 69 kWh), tri opcije napajanja i dva nivoa opreme (Plus i Ultra).
Osnovne verzije s jednim motorom imaju motor od 271 KS postavljen nazad i uparen sa 51 kWh LFP baterijom, a domet iznosi 342 km.
Jedan motor će se nuditi i u Extended Range formi koja će koristiti NMC bateriju kapaciteta 69 kWh, koja će omogućiti domet od 474 km. Ova baterija koristiće se i u najboljem Twin Motor Performance modelu, koji ima i drugi motor od 158 KS postavljen na prednju osovinu, dok kombinovana snaga iznosi 427 KS.
Osnovna LFP baterija se puni snagom do 134 kW, dok NMC modeli podržavaju punjenje do 153 kW.
Prema najavama, Volvo EX30 će u Evropi koštati oko 36.000 eura, a u SAD-u 34.950 dolara.