EIB spremna za projekt Watsan FBiH – Faza II odobriti 60 miliona eura

0
149
Ministar Hrnjić razgovarao sa predstavnicom EIB-a Sandrinom Friscia o projektima u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede išumarstva Kemal Hrnjić danas je razgovarao sa predstavnicom Evropske investicijske banke (EIB) u Bosni i Hercegovini Sandrinom Friscia. Razgovarano je o pripremi novog projekta Watsan FBiH – Faza II koji u fokus stavlja izgradnju infrastrukture u oblasti vodosnadbijevanja i tretmana otpadnih voda. Novi projekt bi, sistemski i funkcionalno, trebao biti unaprijeđen u skladu s izvršenom analizom i iskustvima stečenim u okviru projekta Watsan FBiH.
Friscia je informirala ministra Hrnjića da je EIB spreman za ovaj projekt odobriti 60 miliona eura kao povoljna kreditna sredstva za jedinice lokalne samouprave koje su izrazile spremnost za učešće. Prema njenim riječima, čak 50 posto sredstava bi moglo biti obezbijeđeno kao grant sredstva što zavisi od lokalnih zajednica i kvaliteta projektnih rješenja. Pored toga, Friscia je upoznala ministra i o drugim izvorima posredstvom kojih je moguće osigurati grant sredstva za provođenje projekata.
Osim ovoga, ministar Hrnjić inicirao je i druge aktuelne projekte poput učinkovite odbrane od poplava, zatim planskog gospodarenja šumama, kao i projekata koji se bave obnovljivim izvorima energije.
Tokom sastanka usaglašeno je da lokalne zajednice koje su iskazale interes za učešće u projektu projektu EIB-a Watsan FBiH – Faza II moraju imati spremnu projektnu dokumentaciju, te da se za potrebe Službe za upravljanje projektima pripremi tehnička podrška koja bi poslužila za izradu studija i projektnih prijedloga.
Kako je istaknuto iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, interes za učešće u ovom projektu iskazali su Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Banovići, Grude, Breza, Busovača, Bužim, Cazin, Centar Sarajevo, Čitluk, Doboj Jug, Drvar, Goražde, Ilijaš, Ilidža, Jablanica, Kakanj, Kalesija, Konjic, Kupres, Ključ, Kreševo, Lukavac, Ljubuški, Maglaj, Neum, Novi Grad Sarajevo, Odžak, Posušje, Sanski Most, Srebrenik, Široki Brijeg, Tešanj, Tomislavgrad, Trnovo, Velika Kladuša, Visoko, Vogošća, Zavidovići, Zenica i Živinice.