Microsoft: Windows 7 podrška prestaje za manje od 100 dana

0
992
Microsoft najavio da će sigurnosne nadogradnje za Windowse 7 biti okončane početkom 2020.

Windows 10 je izvjesno vrijeme bio najpopularniji a u posljednje vrijeme drugi po brojnosti PC operativni sistem, koji je nedavno dostigao 900 miliona instalacija. Međutim, Microsoft je najavio prestanak podrške za Windows 7 upozoravajući korisnike da pređu na noviju verziju Windowsa. Korisnicima je sada ostalo 99 dana da instaliraju Windows 8.1 ili Windows 10 (ili da pređu na neku drugu platformu).
Microsoftova preporučena opcija je Windows 10. Međutim, migriranje korisnika sa Windowsa 7 na Windows 10 je mnogo teži posao nego što je to svojevremeno bio prelazak sa Windows XP uređaja na podržanu verziju platforme. Razlog ovoga je status koji Windows 7 ima, navodi B92.
Windows 7 je često opisuje kao poslednji operativni sistem koji nudi tradicionalno Windows iskustvo, bez prodavnice i ostalih modernih detalja. Korisnici koji žele jednostavan i klasičan Windows osjećaj nemaju problem da ostanu na Windowsu 7 čak i kada prestane podrška za OS.
Microsoftu se ovo svakako ne sviđa, a kompanija zajedno sa sigurnosnim ekspertima ističe da će oni čiji sistemi ostanu na Windowsu 7 biti podložni napadima zbog bagova i nemogućnosti instaliranja zakrpa.