Wizz Air ima najmlađu flotu u Evropi, a treću najmlađu u svijetu

Trenutna prosječna starost flote Wizz Air-a je samo pet godina

0
419
Wizz Air ima flotu od 170 Airbus A320 i A321 aviona

Wizz Air je od kompanije ch-aviation primio nagradu za najmlađu evropsku flotu i treću najmlađu flotu u svijetu u kategoriji aviokompanija sa 100 ili više aviona.
Wizz Air s ponosom potvrđuje da je trenutno prosječna starost flote samo pet godina (a u vrijeme kada su se vršile procjene za ovu nagradu bila je 5,2 godine). Aviokompanija upravlja jednom od najmlađih flota na svijetu, koja se trenutno sastoji od 149 aviona iz porodice Airbus A320/1/neo, s prosječnom starošću znatno ispod prosjeka u ovoj industriji (koji je oko 10 godina).
Prosječna starost aviona Wizz Aira do 2024. godine nastavit će se poboljšavati i smanjivati na 3,6 godina, a do 2026. godine i na 3,2 godine, što označava kontinuiranu posvećenost aviokompanije pitanju održivosti, saopćeno je iz ove aviokompanije.
Nagrada ch-aviationa za najmlađu flotu aviona dodjeljuje se aviokompanijama i leasing kompanijama širom svijeta koje održavaju mlade i efikasne avione. Održavanje moderne flote i portfolija korištenjem novih generacija aviona značajno doprinosi smanjenju CO2 u avioindustriji i pomaže u postizanju bolje potrošnje goriva. Ovo predstavlja ogroman korak naprijed za održivost, a ch-aviation je odlučio da aviokompanijama s najboljim performansama oda prizanje koje zaslužuju.
Kako bi odredio koje aviokompanije i iznajmljivači trenutno rade s najmlađom flotom aviona, ch-aviation održava obimnu bazu podataka sa više od 4.700 aktivnih aviokompanija, više od 65.000 aviona i 1.000 iznajmljivača širom svijeta.