Wizz Air slavi jubileje: 15 godina rada i 200 miliona prevezenih putnika

0
774
Wizz Air prigodnom svečanosti proslavila 200 miliona putnika koje su prevezli sa 146 aerodroma u 44 zemlje

Wizz Air, aviokompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi, proslavio je dva značajna jubileja – 15 godina od svog prvog leta i 200 miliona prevezenih putnika.
Svoj prvi let Wizz Air je zabilježio 19. maja 2004. godine na liniji Katovice – London Luton. Od tada je flota ovog avioprevoznika porasla na 112 aviona tipa Airbus, uključujući i najsavremeniji model A321neo sa Pratt & Whitney turbomlaznim motorima, koji važi za najefikasniju jednoprolaznu letjelicu na svijetu. Njene glavne odlike su ekonomična potrošnja goriva, kapacitet od 239 sjedišta, najjefitnije karte i najmanji uticaj na životnu sredinu po putniku.
Wizz Air ima mnogo razloga da bude ponosan na postignute rezultate u proteklih dvanaest mjeseci: pokrenuo je poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Beču i time počeo da leti iz Austrije; osnovao Wizz Air UK, aviokompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja će uskoro imati jedanaest novih aviona tipa Airbus A320 i A321 u svojoj floti; proslavio 100. avion u postojećoj floti, ukrašen posebnim oznakama; otvorio najsavremeniji Trening centar u Budimpešti vrijedan preko 300 miliona eura; počeo da leti iz najnovije poljske baze u Krakovu i dodao dva od ukupno 256 aviona tipa Airbus A321neo svojoj sve većoj floti.
Tokom 15 godina postojanja, Wizz Air je stekao povjerenje i odanost 200 miliona putnika. Ova kompanija je u oktobru 2015. zabilježila prvih 100 miliona prevezenih putnika i za manje od četiri godine je taj broj udvostručila. U znak obilježavanja ovog izuzetnog uspjeha, svi putnici na jubilarnom letu iz Kijeva u Ukrajini do Katovica u Poljskoj su nagrađeni malom proslavom koju su organizovali rukovodstvo Wizz Airai Međunarodnog aerodroma u Katovicama po slijetanju i vaučerima u vrijednosti od 200 eura.
“Prvi let smo obavili 2004. godine od Poljske do Velike Britanije a danas, 15 godina kasnije, slavimo 200 miliona putnika koje smo prevezli sa 146 aerodroma u 44 zemlje. Pored naših zaposlenih, koji su nesumnjivo glavni pokretač ovog uspjeha, postoje i četiri ključna elementa koji su Wizz Air izdvojili od konkurencije i pomogli da zauzmemo neprikosnovenu stratešku poziciju u Evropi. Zahvaljujući izvanrednom poslovnom modelu ultra-niskotarifnog prevoznika (ULCC), imamo najniže troškove u segmetu u kojem poslujemo i jedna smo od najcjenjenijih avio-kompanija u Evropi. Naša liderska pozicija na tržištu i okrenutost regionu centralne i istočne Evrope nam daju jedinstvenu prednost jer nam omogućavaju da ulazimo na tržišta koja nisu dovoljno pokrivena i na njima se trudimo da privučemo nove klijente, umjesto da se borimo za putnike postojećih avio-prevoznika“, rekao je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Aira.
On je dodao da su naručili preko 250 aviona tipa A321neo, koja će preokrenuti poslovanje WIZZ-a imajući u vidu da na taj način mogu da ponude najniže troškove i najmanji uticaj na životnu sredinu po putniku, kao i smanjenu buku i emisiju oksida azota (NOX).