Xiaomi najavio mobitel s ekranom koji se ‘prelijeva’ na četiri strane

0
435
Xiaomi predstavio mobitel s naprednim ekranom, čiji zaslon se 'prelijeva' preko svih rubova

Nakon što je nedavno predstavio mogućnost bežičnog punjenja mobitela na udaljenosti od nekoliko metara i snagom od 5 W, Xiaomi je ove sedmice iznenadio još jednim konceptom futurističke tehnologije. Ovoga puta prikazali su mobitel bez fizičkih priključaka, s naprednim ekranom, čiji zaslon se ‘prelijeva’ preko svih rubova.
Aktivni pikseli nalaze se na sva četiri ruba, a s četiri strane zaobljeno je i staklo, pod temperaturom od 800°C i visokim pritiskom te polirano posebnom novom tehnologijom. Na staklo je potom posebnom tehnologijom 3D stapanja apliciran zaslon (vjerojatno OLED tehnologije, ali to nisu spomenuli, navodi Bug.hr).
Dodatnu zanimljivost predstavlja sam mobitel na koji bi dolazio s ovakvim ekranom. Na njegovim bočnim stranicama ne bi bilo mjesta za fizičke tipke i priključke, pa bi to bio vjerojatno i prvi ‘potpuno bežični’ smartfon na svijetu. Funkcije tipki i utora bit će zamijenjene ‘elegantnijim alternativama’. One uključuju ultratanku piezoelektričnu keramiku, revolucionarnu akustičku tehnologiju, treću generaciju kamera ispod ekrana, bežično punjenje, eSIM, dodirne senzore s osjetom sile pritiska i slično.
Ipak, nije sve tako blistavo u ovom konceptu. Zbog fizikalnih ograničenja zaslon nije zaobljen preko uglova uređaja, tako da se u njima nalaze ‘crne rupe’, odnosno područja bez aktivnih piksela. Ovaj koncept stoga nema 100% pokrivenost prednje površine ekranom kako bi se možda na prvu moglo zaključiti. U izradi koncepta korišteno je čak 46 vlastitih patenata, kažu iz Xiaomija.