Za 100 KM veće plate zaposlenih u zdravstvu, pravosuđu i javnim službama RS

0
273
Rast prosječne neto plate u Federaciji BiH u martu, na mjesečnom i godišnjem nivou

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS.
Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i javnim službama RS, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.
Izmjene sadržane u zakonima u odnosu na Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS odnose se na preko 50% odredaba Zakona. Zato je predloženo donošenje novih zakona umjesto zakona o izmjenama i dopunama, s tim da su ostale odredbe zakona koji su na snazi identične odredbama predloženih zakona.
Vlada je utvrdila, po hitnom postupku: Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS.
Takođe, Vlada RS utvrdila je, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Sprske. Razlog za donošenje ovog zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama pravosuđa, osim plata nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca), a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.