Za dvije dionice na Koridoru 5c grant od 15,4 miliona eura

0
131
Za dionicu Tunel Zenica - Donja Gračanica grant od 9,2 miliona eura

Vlada FBiH danas je donijela Odluku o prihvatanju granta za finansiranje Projekta na Koridoru 5c, poddionica tunel Zenica – Donja Gračanica, na osnovu Ugovora zaključenog u Sarajevu dana 10. marta 2021. između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u iznosu do 9.222.000 eura Sredstva će biti korištena za izgradnju autoceste po međunarodnim standardima, dužine 3,9 km između Donje Gračanice i tunela Zenica, uključujući Sjevernu petlju, zajedno s mostom preko rijeke Bosne i cestom za povezivanje s magistralnom cestom.
Odlukom je data i saglasnost za zaključenje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, kao i Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autoceste FBiH.
Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Za poodionicu Buna – Počitelj grant od 6,2 miliona eura

Vlada FBiH je donijela Odluku da Federacija BiH prihvata grant do 6.219.140 eura za finansiranje Projekta Koridor 5c za poddionicu Buna – Počitelj, po Ugovoru o grantu zaključenom u Sarajevu 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan. Sredstva granta su namijenjen za izgradnju 7,2 km duge dionice autoputa po međunarodnim standardima.
Vlada je potvrdila da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Ugovor o grantu.
Za realizaciju današnje odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here