Za izgradnju graničnih prelaza Osoje i Doljani 8,4 miliona KM

0
347
GP Doljani - Metković je međunarodni granični prelaz za putnički saobraćaj

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, danas je donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta ’Izgradnja i opremanje graničnog prelaza Osoje’, procijenjene vrijednosti 4,2 miliona KM.
Na sjednici je donesena i Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta ’Izgradnja i opremanje graničnog prelaza Doljani’, procijenjene vrijednosti 4,2 miliona KM.
Ugovorom o graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji određen je kao međunarodni granični prelaz za putnički saobraćaj, uz promet praznih kamiona, a Granični prelaz Doljani – Metković kao međunarodni granični prelaz za putnički saobraćaj.
Izgradnja i opremanje ova dva granična prelaza biće finansirani iz sredstava koja su Upravi za indirektno oporezivanje odobrena Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.
Uprava za indirektno oporezivanje je planirala izgradnju graničnih prelaza Osoje i Doljani, jer raspoloživa infrastruktura na postojećim ne zadovoljava ni minimum uslova propisanih Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini.