Za ulazak u Crnu Goru građanima BiH potreban negativan test na Covid-19

0
1032
Crna Gora pooštrila ulazak u zemlju državljanima BiH zbog porasta broja novozaraženih na Covid-19

Nacionalno koordinacijsko tijelo Crne Gore donijelo je odluku se Bosna i Hercegovina privremeno izuzme sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije. Od danas ulazak iz BiH je moguć uz negativan PCR test akreditiranog laboratorija i koji nije stariji od 48 sati, saopćila je crnogorska vlada.
Na ove mjere Vlada Crne Gore se odlučila zato što je, kako tvrde, većina aktivnih slučajeva novih zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori importovana iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli u Crnu Goru preko BiH.
“Mjera će se primjenjivati od danas dok Crna Gora i Bosna i Hercegovina ne budu dogovorile jasne procedure razmjene informacija o kontroli osoba koje preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država”, rečeno je iz Vlade Crne Gore.
Podsjetimo, građani BiH su ranijom odlukom crnogorskih vlasti mogli od 1. juna slobodno ulaziti u tu susjednu zemlju, bez posjedovanja laboratorijskog testa na Covid-19.
Osim toga, državljani BiH neće moći ući u Crnu Goru preko graničnih prijelaza Šćepan Polje – Hum (na putnom pravcu Plužine – Foča) i Meteljka (na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče). Prema posljednjim informacijama, ulazak u Crnu Goru je moguć preko graničnih prijelaza Klobuk i Zupci uz potvrdu o negativnom testu na koronavirus. 
U BiH je komercijalno testiranje PCR metodom na koronavirus moguće  obaviti u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.
U Sarajevu komercijalno testiranje radi Veterinarski fakultet, odnosno Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, a cijena testiranja sa uračunatim PDV-om iznosi oko 199 KM. U Mostaru testiranje radi Sveučilišna klinička bolnica Mostar po cijeni od 215 KM. Testiranje PCR metodom na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli košta bez PDV-a oko 215 KM.
Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a u Banja Luci navode da se u ovom bh. entitetu ne rade turistička PCR testiranja na koronavirus, nego samo za radnike, te studente i učenike koji se školuju u inostranstvu. PCR test, koji se radi iz brisa nosa u komercijalne svrhe košta 200 KM.