Banke u eurozoni zbog kredita kompanijama posudile 1,3 biliona eura

0
492
Sredstva iz fonda REACT-EU koristiće se za programe očuvanja radnih mjesta za oko 280 hiljada ljudi

Banke u eurozoni posudile su u četvrtak od Evropske centralne banke (ECB) rekordnih 1,3 biliona eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije.
ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO) prije šest godina, a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao ekonomiji da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa. Komercijalne banke posudile su novac na tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.
Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO, ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerojatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.
Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uvjeta, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfelj, navodi Reuters.
U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto. Posudba znači veću bilancu za ECB i ulijeva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem.