Nova COKOON eko-tehnologija u proizvodnji Continental guma

0
411
Continental i Kordsa rade na novoj COKOON eko-tehnologiji proizvodnji guma tehnikom ljepljenja

Kompanije Continental i Kordsa od 2017. godine zajedno rade na novoj COKOON eko-tehnologiji proizvodnji guma tehnikom ljepljenja. Od 2019. godine čak 250.000 guma za putničke automobile nalazi se u procesu proizvodnje ovom jedinstvenom tehnologijom.
Ova nova tehnologija omogućava aktiviranje vezivanja tekstilnih vlakna sa gumenim jedinjenima bez upotrebe rezorcinola i formaldehida u tekstilnoj smjesi.
Pomoću COKOON Dip tehnologije, ljepljenje tekstila na gumu sada je moguće bez ove dvije supstance, a tehnologija ne zahtijeva nikakve promjene u tehnološkoj opremi.
Od prve najave COKOON-a kao otvorene inovacije u martu 2019. godine, ova tehnologija privukla je veliku pažnju unutar industrije. Više od 40 kompanija, među kojima su proizvođači guma, konverteri i dobavljači tekstila, izrazilo je interesovanje za testiranje materijala i mogućnosti da se pridruže fondu licenciranja. Oko 20 njih već je dobilo uzorke. Takođe svi zainteresovani su pozvani da se pridruže grupi i dobiju besplatno licenciranje kako bi doprinijeli razvoju ove nove zelene tehnologije.