Za vrijeme trajanja Festivala svjetla Sarajevo: Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH

0
121
Raskošna svjetlosna postavka Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od četvrtka 30. novembra pokreće akciju ‘Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH’, čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo. Pokrovitelj akcije, koja je prvenstveno usmjerena na mlade građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, je UniCredit Bank.
Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetioci od 18:30 do 22:00 moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja BiH. A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiocima.

Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima zaarheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe.
Izložba ‘Avari i Slaveni južno od Drave’ prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja sa područja kontinentalne Hrvatske, sa kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja.
Posebno je zanimljiva atraktivna postavka ‘NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka’, koju Zemaljski muzej BiH organizuje sa Japan Foundation i Ambasadom Japana.
Ovog četvrtka posjetioce će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo – Bosanski ćilim. Ovaj jedinstveni ‘komad umjetnosti’ načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj.

Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji sa naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku – svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine. Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica.
U narednom periodu će Unicredit Bank, studentima korisnicima Standard paket računa, podijeliti određeni broj ulaznica za ‘Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH’.
Naravno, izlazak četvrtkom u Muzej namijenjen je posjetiocima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki.
Festival svjetla Sarajevo održava se u Zemaljskom muzeju BiH od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024.