Završen 3. Sarajevo Halal Fair: BiH ima važnu ulogu u globalnom halal tržištu

0
164
Sarajevo Halal Fair: Priznanja su dodijeljena zaslužnim institucijama i pojedincima

Završen je 3. Sarajevo Halal Fair. Ovaj ugledni međunarodni sajam, koji se održavao od 17. do 19. maja 2023. godine u Sarajevu, potvrdio je da je jedan od najznačajnijih događaja u halal industriji koji okuplja ugledne stručnjake, proizvođače, trgovce, investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta.
Sarajevo Halal Fair i ove godine je pokazao svijetu da se halal industrija razvija u Bosni i Hercegovini, ističući našu zemlju kao jednu od važnih halal destinacija. Ovaj događaj je pružio idealnu platformu za promociju domaćih halal proizvoda i usluga, ali i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i saradnji.
Tokom sajma, posjetitelji su imali priliku prisustvovati brojnim predavanjima, promocijama knjiga i panel diskusijama sa stručnjacima iz halal industrije. Renomirani gosti su podijelili vrijedne informacije o trendovima i praksama u ovoj industriji, pružajući posjetiteljima uvid u njen razvoj i potencijal.
Izložbeni prostor je predstavio brojne ugledne proizvođače halal proizvoda i usluga iz BiH i drugih dijelova svijeta. Posjetitelji su imali priliku vidjeti raznovrsne halal proizvode i usluge iz različitih sektora, uključujući prehrambenu industriju, turizam, finansijske usluge i mnoge druge.
U sklopu sajma održane su tri promocije knjiga autora mr. Asmira Salihovića, zatim prof. dr. Midhat Jašića, dr. Senad Ćemana i dr. Damira Alihodžića, te knjige grupe devetnaest autora koji su stručnjaci u različitim disciplinama, dok su urednici knjige prof. dr. Midhat Jašić i dr. Damir Alihodžić.

Tokom Sarajevo Halal Fair održane su i tri panel diskusije – Perspektive rasta svjetske halal ekonomije (procjena je da će veličina tržišta halal hrane dostići iznos od 2.583,18 milijardi dolara do 2027. godine, uz impresivan godišnji rast od 14,5%), zatim panel Halal-Friendly turističke destinacije (u saradnji s USAID Projektom razvoja održivog turizma u BiH) koji je istakao važnost halal certifikacije kao ključnog faktora za privlačenje halal-friendly turista i stvaranje povoljne turističke ponude. U završnom panelu Izazovi klimatski osviještene proizvodnje hrane / Sigurnost hrane za sljedeće generacije, raspravljalo o utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju hrane i sigurnost hrane koju konzumiramo danas i u budućnosti. Panel je naglasio da halal predstavlja preventivan pristup za zdraviji način života i ishrane.
Završetak Sarajevo Halal Faira obilježen je dodjelom priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dobilo je specijalno priznanje za podršku halal industriji, dok je Turistička zajednica KS nagrađena za promociju Sarajeva kao halal-friendly destinacije. Posebna nagrada za podršku i promociju turizma u BiH pripala je Turkish Airlinesu.
Posebna nagrada za podršku međunarodnoj halal industriji dodijeljena je Indonezijskom centru za promicanje trgovine, a posebna nagrada za promicanje i afirmaciju halala u Velikoj Britaniji uručena je Waleedu Jahangiru.
Tokom protekla tri dana, Sarajevo Halal Fair je privukao hiljade posjetitelja i veliki broj izlagača iz cijelog svijeta, što svjedoči o velikom interesu i važnosti ovog događaja. Prisustvo više od 200 akreditiranih domaćih i međunarodnih novinara dodatno je doprinijelo promociji i prepoznatljivosti sajma.
Sajam su organizovali BBI banka u suradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH Islamske zajednice i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u BiH.