Završen prvi dio modernizacije Luke Brčko

0
626
Gradonačelnik Kadrić sa Sattlerom i Scanlanom obišao završenu rekonstrukciju platoa Luke Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić danas je sa svojim saradnicima, predstavnicima zakonodavne vlasti Distrikta, ambasadorom Johann Sattlerom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom i Michaelom Scanlanom, prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizor za Brčko obišao JP Luka Brčko povodom završene rekonstrukcije platoa.
Direktor Luke Brčko Perica Josić kazao je da je Luka Brčko i Brčko distrikt BiH spreman za nove investicije, nove projekte i, kako je kazao, i za dolazak novih investitora.
“Radovi su počeli prije šest mjeseci i završeni su u roku i u okviru ugovorene cijene od 1,77 miliona KM. Mislim da je to ogroman uspjeh i da je ovo veliki dan za Luku Brčko i završetag platoa. Hvala Evropskoj banci koja je odobrila kredit i koja je prepoznala Distrikt kao strateški interes, ali i BiH. Zahvaljujem se i Evropskoj komisiji koja je odobrila grant, bespovratna sredstva od 3 miliona eura. Također, i supervizor za Distrikt je iznimno doprinio realizaciji ovog projekta”, kazao je Josić.
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Johann Sattler kazao je da je Evropska unija uz narod BiH i da ulaže mnogo u BiH i Distrikt.
“U ovom trenutku imamo 18 projekata koji su gotovo vrijedni milijardu eura. Te investicije znače otvaranje novih radnih mjesta za narod koji živi na ovim prostorima što istovremeno znači i napredak. Završen je prvi dio projekta u Luci Brčko gdje je ukupna investicija 10 miliona eura. Ovaj projekat će učiniti Brčko gradom koji će imati adekvatnu vodenu infrastrukturu. Pored naše posvećenosti obnovi infrastrukture mi ulažemo i u sektor sigurnosti”, kazao je Sattler.
Prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan čestitao je svima Dan Distrikta i Međunarodni dan žena i kazao da danas Brčko pokazuje da nije samo primjer suživota i uzajamnog poštovanja, nego i primjer jednog zajedničkog prosperiteta.
“Luka je sada činjenica i preostala su još dva koraka koja je potrebno završiti za njenu modernizaciju. Rekonstrukcija mosta je nešto na čemu se radi, autoputevi postaju realnost i poduzima se sve kako bi Brčko zaista postalo multimodalno transportno čvorište u ovom dijelu regiona. Investicije su već prisutne što znači otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru, zapošljavanje ljudi koji žele ovdje da rade i grade budućnost”, kazao je Scanlan.
Projekat je finansiran od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti od 20 miliona maraka, 14 miliona maraka kreditnih sredstava i 6 miliona maraka granta nepovratnih sredstava od Evropske unije.