Žene menadžerice ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda bh. ekonomije

0
840
Rezultati istraživanja 'Žene u biznis

Žene menadžerice u Bosni i Hercegovini u 2017. godini ostvarile su 3,2 milijarde KM prihoda, rezultat je istraživanja ‘Žene u biznisu’ koji zajednički provode Poslovne novine i LRC BIS. Od ukupnog prihoda, 793 miliona ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM. Ovi podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerice značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149, na čelu su nekih od najuspješnijih kompanija.
Istraživanje ‘Žene u biznisu’ realizira se u okviru projekta ‘100 najvećih u BiH’ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.
Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.
“Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće prihvataju rizik. Prema pojedinim statističkim podacima 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istodobno to učiniti samo pet muškaraca. Upravo zato, ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u BiH“, istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta ‘100 najvećih u BiH’.
Od 787 kompanija koje su ušle u projekat ‘100 najvećih u BiH’, a čine ga velika, srednja i mala preduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19% čine kompanije na čijem čelu su žene menadžerice. One upošljavaju 14.804 osobe što je 11% u odnosu na ukupan broj firmi u projektu. Istovremeno, žene menadžerice ostvaruju 11% ukupnog prihoda bh. privrede te po 12% izvoza i dobiti. Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene manadžerice su na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS.
Kompletni rezultati poslovanja na bh. tržištu bit će predstavljeni 26. septembra u hotelu Hills u Sarajevu na 31. dodjeli priznanja najboljim kompanijama ‘100 najvećih u BiH’. Suorganizator manifestacije je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz podršku entitetskih privrednih komora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here