Zvizdić: BiH bi u februaru trebala biti uklonjena sa sive liste FATF-a

0
912
Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić i ministar Dragan Mektić na sastanku sa tehničkom misijom FATF-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarali su danas u Sarajevu sa tehničkom misijom Stručne grupe za finansijsko djelovanje (FATF – Financial Action Task Force) o provođenju zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti sprečavanja finansiranja terorizma i pranja novca.
Zvizdić je upoznao delegaciju FATF-a o prioritetima rada Vijeća ministara BiH i istaknuo opredjeljenost evropskom putu, ekonomskom razvoju i očuvanju stabilnosti, uključujući borbu protiv svih oblika kriminala i terorizma. Naglasio je opredjeljenost BiH etabliranju sigurnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma implementacijom Akcionog plana, kreiranog na temelju preporuka FATF-a.
Zvizdić je izrazio očekivanja da će ova posjeta rezultirati pozitivnim izvještajem koji će omogućiti da naša država već idućeg mjeseca, na plenarnom zasjedanju, bude uklonjena sa sive liste FATF-a, što bi bio pozitivan signal za sve poslovne ljude, kao i građane BiH.
Ministar Mektić je naglasio predanost institucija BiH borbi protiv terorizma i dodao da je implementacija Akcionog plana tekla sporije zbog specifične ustavne strukture BiH, ali da je u konačnici uspostavljen efikasan sistem.
Zvizdić i Mektić su naglasili da provođenjem Akcionog plana, donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entitetskom nivou, ovaj posao nije završen i istaknuli opredjeljenje naše zemlje da kontinuirano nastavi borbu protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca.
Predstavnici FATF-a su pohvalili rad Vijeća ministara BiH na implementaciji Akcionog plana i izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom. Istaknuli su da je provođenje Akcionog plana samo prvi korak u borbi protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.