Zvizdić i Vučić: Cilj je da trgovinska razmjena BiH i Srbije dostigne 2 milijarde eura

0
1171
Zvizdić i Vučić na pres-konferenciji u Sarajevu

Nakon sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, održana je konferencija za medije.
Zvizdić je istakao da su BiH i Srbija prvi susjedi i da dijele isti geografski prostor i iste intencije kada je riječ o Evropskoj uniji.
“Što se tiče Vijeća ministara u prvom planu svakako nam je jačanje ekonomskih odnosa. Srbija se nalazi među prvima partnerima BiH i konstatovali smo da uz neke projekte, a posebno infrastrukturne možemo pojačati ekonomsku saradnju i to su pritoriteti kojima ćemo biti okrenuti. Dogovorili smo i da ćemo narednu zajdničku sjednicu održati do kraja ove godine, ali nismo odredili tačan datum”, rekao je Zvizdić te dodao da će domaćin biti Vlada Srbije i da će do tada realizirati neke stvari s prve sjednice.
Zvizdić je kazao i da je integriranje našeg ekonomskog prostora također prioritet, prenosi agencija NAP.
“Svaka država na Zapadnom Balkanu pojeidnačno je mala država, ali ako ponudimo zajedničke projekte možemo biti vrlo atraktivno područje za velike investitore. Predsjednik Vučić je jučer s Predsjedništvom razgovarao o važnim temama, a to je pitanje granice i tu postoji volja da se riješi ovaj problem”, kazao je Zvizdić.
Istakao je da su dvije milijarde eura cilj ekonomske razmjene Srbije i BiH, što podrazumjeva brojne aktivnosti na tom planu, i to je jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka predsjednika Srbije i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Vučić se u obraćanju novinarima nakon dvodnevne posjete zahvalio domaćinima u Sarajevu. On je istakao da je cilj trgovinska razumjena bude u visini od dvije milijarde eura između dvije zemlje.
“Cilj nam je da ostvarimo trgovinsku razmjenu od 2 milijarde eura. Borit ćemo se za to i razgovarali smo o više konkretnih mjera. Pričali smo i o određenim energetskim pitanjima, o kojima mora da se razgovara i na entitetskom nivou. Uspjeli smo da promijenimo temu i da prevaziđemo da pričamo o mržnji. Gledamo u budućnost. U novembru se očekuje dolazak Zvizdića i Vlade BiH u Srbiju. BiH u regionu je zemlja s kojom imamo najveću trgovinsku razmjenu i za nas je najvažniji partner”, kazao je Vučić.