Zvizdić – Ivanov: Jačanje regionalne saradnje

0
1440
Zvizdić i Ivanov razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Skoplju sa predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovim o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji.
Zvizdić je rekao da je trajni prioritet vanjske politike BiH unaprjeđenje saradnje sa susjednim državama, na osnovama zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Izrazio je opredjeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja u regiji kroz dijalog, uz poštivanje navedenih načela.
Dodao je da BiH ostaje aktivni sudionik unutar Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te da prepoznaje značaj ovih inicijativa koje podstiču jačanje i produbljivanje regionalne saradnje, te ubrzavanje procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. Rekao je da Bosna i Hercegovina nastavlja provoditi aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga i jačaju regionalnu saradnju.
Konstatovano je da su zajednički prosperitet, napredak i stabilnost zemalja Zapadnog Balkana ključni faktori za razvoj regiona.