Zvizdić o gradnji Pelješkog mosta: BiH ima pravo na otvoreno more, nekorektan postupak Hrvatske

0
943
Zvizdić će tražiti da Plenković i EK zaustave gradnju Pelješkog dok BiH ne ostvari svoja prava

Današnje potpisivanja ugovora u Dubrovniku o izgradnji Pelješkog mosta predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je kao nekorektan i nedorosusjedski postupak, koji ne uvažava međunarodne standarde i već ranije predočene činjenice i interese države BiH.
Zvizdić je u današnjem reagiranju koje je uputio nakon što je Vlada Hrvatske objavila da je potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, podsjetio da je u septembru prošle godine uputio pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru i evropskoj komesarki za regionalnu politiku Corini Cretu.
“U to pismu sam na bazi relevantnih dokumenata jasno naveo da ni jedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, i da utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru jeste, i ostaje nužan preduvjet da bi se takav projekat uopće realizirao”, naveo je Zvizdić.
On je dodao da je u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa, očekivao realizaciju načelnog dogovora da se što prije održi sastanak na stručnom nivou kako bi se razmotrile mogućnosti za rješavanje ovog pitanja.
Rekao je da je tada naglasio, a misli to i sada, da je gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dvije države, od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer se, kako je naveo Zvizdić, izravno dotiče njezina suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, u skladu sa odredbama Konvencije UN o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.
“Zbog toga sam u pismu koje sam uputio na prethodno pomenute adrese, a sa ciljem rješavanja problema u interesu obje zemlje, predložio i poduzimanje svih potrebih koraka kojima bi se dogovorilo i u potpunosti rješilo i pitanje razgraničenja između dvije države, sa posebnim fokusom na razgraničenje na moru.
Očekivao sam da će takva ideja zbog pune garancije poštivanja međunarodnog prava i pravičnosti, biti i prihvaćena, i da Evropska komisija posreduje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo u interesu obje države. Nažalost, to se nije u potpunosti ispunilo, ali je ipak Evropska komisija u svom dopisu potvrdila da je potrebno, iako je novac za izgradnju mosta odobren, da se dvije države prije bilo kojeg narednog koraka, koji podrazumijeva i početak izgradnje, moraju dogovoriti o granici na moru”, navodi Zvizdić.
On je dodao da začuđuje da je sve napore BiH i Evropske komisije, da se ostvari dijalog i da se ovaj problem riješi u obostranom interesu, vlast u Hrvatskoj ignorirala i odlučila da danas potpiše ugovor o izgradnji, ne obazirući se na relevantne činjenice i spor koji postoji, i koji će se ovakvim odnosom susjeda samo komplicirati i uvećati, jer ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima uporno nastaviti da tražimo zagarantovano pravo pristupa BiH otvorenom moru.
Slijedom navedenog, ponovno ću se obratiti premijeru Plenkoviću i nadležnom komesaru EK, kao i svim drugim relevantnim faktorima, te ponovo insistirati da se zaustavi izgradnja Pelješkog mosta dok BiH ne ostvari svoje puno pravo pristupa otvorenom moru prema važećoj UN Konvenciji“, navodi se u pismu predsjedvajućeg Vijeća ministara BiH.