Kilogram kao i neke druge SI jedinice više nisu što su nekad bili

0
4362
Nove mjeriteljske definicije stupit će na snagu 20. maja 2019. godine

Naučnici iz cijelog svijeta koji se bave mjeriteljstvom u petak (16.11.) su na Generalnoj konferenciji za utege i mjere u Parizu donijeli niz odluka nakon kojih je svih sedam osnovnih jedinica iz SI sistema definirano putem fundamentalnih fizikalnih prirodnih konstanti.
To zapravo znači da metalni valjak izrađen iz slitine platine i iridija, pohranjen ispod dva staklena zvona u trezoru jednog podruma u blizini Pariza, više nije najpouzdanija i najrelevantnija baždarna mjera mase na svijetu. Ovaj vrlo bitni komad istorije polako ide u penziju, a zamijenit će ga fizikalne konstante i matematičke formule.
Nove mjeriteljske definicije stupit će na snagu 20. maja 2019. godine, a evo što je i na koji način izmijenjeno:
kilogram – po novome određen putem fiksne Planckove konstante (h),
amper – izražen preko elementarnog naboja čestice (e),
kelvin – definiran putem Boltzmannove konstante (k),
mol – određen uz pomoć Avogadrove konstante (NA).
Nove tehnologije i preciznija mjerenja omogućili su i da se pomenute konstante fiksiraju, tj. da se naučnici usaglase oko njihovih jedinstvenih vrijednosti. To će sve jedinice SI sistema učiniti stabilnim kroz vrijeme i korisnima, prenosi Bug.hr.
Naravno, kilogram ostaje kilogram, amper ostaje amper, i tako dalje, no mali broj ljudi koji se bave iznimno preciznim mjerenjima i barataju s instrumentima s visokim stepenom preciznosti od novih će definicija imati koristi. Ujedno, oni će biti i jedini koji će eventualno morati ponovno baždariti svoje instrumente.