20 godina od prve transakcije na Sarajevskoj berzi: Ostvaren ukupan promet preko 9,3 milijarde KM

0
404
Milionski promet na berzi pogurale obveznice i trezorski zapisi Federacije BiH

Prije dvadeset godina, na današnji dan, zaključene su prve transakcije na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE). Tog utorka, 12. aprila 2002. godine, protrgovano je tj. promjenilo vlasnike deset dionica (tadašnjeg) Privatizacijskog investicionog fonda BIG Investiciona grupa d.d. Sarajevo i 30 dionica VGT osiguranja d.d. Visoko, uz ukupni dnevni promet od 3.099,20 KM.
Provođenje prvih transakcija je potvrdilo da su svi pripremni procesi vezano za elektronske sisteme Sarajevske berze-burze, Registra vrijednosnih papira i brokerskih kuća testirani i usklađeni.
Za 20 godina rada ostvaren je ukupan promet u vrijednosti većoj od 9,3 milijarde KM kroz više od 648 hiljada transakcija prometovano je preko 794 hiljade vrijednosnih papira.
“Berza je u proteklih 20 godina imala svoje uspone i padove, kroz koje je nesumnjivo rasla i jačala. Prošla je dug put, od pukog mjesta za promjenu vlasništva nad dionicama upisanim u postupku masovne privatizacije, do finansijskog tržišta. Višestruko je proširila svoje kapacitete, kao i instrumente kojima se trguje. Ostvarila je uspješne saradnje sa najrazvijenijim berzama u regionu, te primjenjujući najbolje prakse, izrasla u jedan od najbitnijih učesnika na domaćem tržištu kapitala”, saopćeno je iz SASE.
Sarajevska berza je mnogo uradila na transparentnosti tržišta kroz pristup da sve potrebne korporativne informacije i finansijske podatke o poslovanju kompanija kojima se trguje na berzi, budu dostupni na jednom mjestu, na web-stranici SASE i kroz Aplikaciju FAST.
Sarajevska berza će i u budućnosti nastaviti sa unapređenjem poslovanja kako bi bila efikasan i moderan servis članovima, emitentima i investitorima, navode iz SASE.
Osim svoje primarne funkcije, povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima, Sarajevska berza aktivno prati i sudjeluje u regionalnim i globalnim pravcima i trendovima, te na taj način i dalje doprinosi ekonomskom razvoju i prosperitetu naše zemlje.