Ubrzati radove na Koridoru 5c, u fokusu izgradnja tunela Prenj

0
395
Premijer Novalić i predstavnici EBRD-a razgovarali o ključnim projektima Vlade FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je primio delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), na čelu s potpredsjednikom ove finansijske institucije za politiku i partnerstvo Markom Bowmanom.
Razgovarano je o novoj EBRD-ovoj Strategiji za BiH, te o agendi Vlade FBiH, uključujući Koridor 5c, zatim reformi državnih preduzeća, kao i potrebi zakonskog uređenja oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
Premijer Novalić je naglasio da je EBRD jedan od najznačajnijih partnera Vlade FBiH, te goste upoznao s nekim od njenih prioritetnih projekata.
”Naš fokus je na izgradnji tunela Prenj, najzahtjevnijeg projekta koji se, ustvari, sastoji od tri podprojekta. Osim samog tunela, riječ je o pristupnim cestama sa ostalom infrastrukturom sa obje njegove strane. Praktično smo zaokružili sve druge dionice od sjevera do juga Koridora 5c, jer su ugovorene i finansijski osigurane”, kazao je Novalić.
Danas je dogovoreno i ubrzanje aktivnosti na izgradnji autoceste, pa tako i pripremnih aktivnosti za projektovanje i pretkvalifikaciju za izražavanje interesa za gradnju ove dionice.
Razgovarano je i o tranziciji energerskog sektora, te mogućnosti većeg angažmana privatnog sektora u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tome treba prethoditi unaprjeđenje regulatornog pravnog okvira za ovu oblast, odnosno donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije.
Jedan od tema o kojoj je, također razgovarano, jeste reforma državnih preduzeća.
Današnjem sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kome je obostrano izraženo opredjeljenje za nastavkom dosad veoma uspješne saradnje, prisustvovali su i član EBRD-ovog Odbora direktora za BiH Leander Treppel i direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl.