75 godina Elektroprivrede BiH: Na stabilnom putu rasta i razvoja

0
848
EPBiH je lani ostvarila neto dobit od 6,15 miliona KM u odnosu na 12,33 miliona KM iz 2021. godine

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo danas (7. septembar) obilježava 75 godina postojanja. To je datum stupanja na snagu Uredbe o osnivanju Električnog preduzeća Bosne i Hercegovine ‘Elektro BiH’, koju je 30. augusta 1945. godine, donijela Narodna Vlada Bosne i Hercegovine.
U dugogodišnjem postojanju, preduzeće Elektroprivreda BiH prolazilo je kroz organizacione transformacije i razvojne faze, ali je uvijek imalo ulogu nosioca ekonomskog razvoja države Bosne i Hercegovine.
Danas je JP Elektroprivreda BiH društveno odgovorna, moderno organizovana, tržišno orijentisana kompanija čije je djelovanje, misija i značaj od strateške važnosti za energetsku nezavisnost, privrednu stabilnost, razvoj i ekonomsko zdravlje Bosne i Hercegovine. Kompanija električnom energijom snabdijeva više od 774 hiljada kupaca. Raspolaže s instaliranim proizvodnim kapacitetima 1.682 MW i zapošljava više od 4.340 zaposlenika, raznih profila i stepena stručnosti.
Povodom ovog značajnog jubileja generalni direktor kompanije Admir Andelija izjavio je da su pred JP Elektroprivreda BiH obaveze i odgovornost za ispunjavanje zadataka iz zakonodavstva EU o energiji, okolišu, konkurenciji i obnovljivim izvorima naglašavajući da predstoji okončanje procesa restrukturiranja kompanije, koji će rezultirati značajnim organizacionim promjenama, ali i modernizacija i restrukturiranje Koncerna EPBiH.
JP Elektroprivreda BiH trenutno realizuje najvrijednije investicije u zemlji – provodi pripremne radove za izgradnju Bloka 7 450 MW u TE Tuzla i gradi prvu vjetroelektrnu na platou Podveležja, koja će omogućiti godišnju proizvodnju oko 130 GWh električne energije.
Istovremeno, Elektroprivreda BiH razvija i priprema se za izgradnju drugih termo potencijala i proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, uz unapređenje distributivnog sistema i dalje unapređenje odnosa sa kupcima.
“Dugoročni, održivi razvoj, odgovorna ulaganja, konkurentnost i ekonomski rast čine poslovnu politiku kompanije, a strateško opredjeljenje je gradnja zamjenskih termo kapacitata i kapacitata iz obnovljivih izvora uz poštivanje evropskih politika i domaće legislative. Cilj JP Elektroprivreda BiH je stalno ići naprijed i biti pokretač napretka i jačanja privrede Bosne i Hercegovine”, navode iz EPBiH.