Aerodrom Tuzla početkom maja otvara novi putnički terminal

0
836
Rekonstrukcija i proširenje aerodromskog terminala povećat će kapacitet na 700.000 putnika godišnje

Aerodrom Tuzla će u maju ove godine otvoriti svoju dugo očekivanu proširenu zgradu terminala. Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti od preko tri miliona eura, sada su završeni.
“Trenutno vršimo unutrašnje radove unutar terminala. Nadam se da će biti završen u aprilu kako bismo zvanično otvorili zgradu krajem mjeseca ili početkom maja”, izjavio je generalni direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović.
Rekao je da im je plan bio da terminal može upravljati istovremeno sa dva aviona Airbus A320, što je i postignuto. Dodao je i da je sala za dolaske i dalje mala, ali da će nakon završetka ovog projekta, razmotriti mogućnost izgradnju još jedne kapije za brži protok putnika.
Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara, na 4.915 kvadratnih metara.
Dodatni kapacitet će mu omogućiti da opsluži 800 putnika na sat, u odnosu na dosadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Objekat će sada imati kapacitet da istovremeno prihvati 400 putnika u odlasku i još 400 u dolasku.
Aerodrom Tuzla planira u 2019. godini opslužiti 624.000 putnika, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Sljedeći projekat Aerodroma Tuzla će obuhvatiti izgradnju atrija površine 900 kvadratnih metara, u kojem će biti smještene kancelarije za iznajmljivanje automobila, prodavnice i turoperatori.