Agrokor donio odluku o dokapitalizaciji Konzuma u BiH

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora je danas u Zagrebu donijelo odluku o davanju saglasnosti izvanrednom povjereniku za dokapitalizaciju Konzuma BiH u iznosu od 68,7 miliona KM kroz društva Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak

0
3933
Mercator u septembru vraća 83 sadašnje trgovine Konzuma BiH pod brend Mercator

U namjeri da podrži proces transformacije i daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora je danas u Zagrebu donijelo odluku o davanju saglasnosti izvanrednom povjereniku za dokapitalizaciju Konzuma BiH u iznosu od 68,7 miliona KM kroz društva Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak.
Vijeće je također podržalo odluku da Agrokor osigura Konzumu BiH svježu likvidnost u iznosu do 29,7miliona KM.
Ovim odlukama se obezbjeđuje budućnost Konzuma BiH, koja uključuje očuvanje više od 3.700 radnih mjesta i plaćanje potraživanja dobavljača, na dobrobit ukupne privrede Bosne i Hercegovine.
Odlukama Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora otvoren je put i da Mercator poduzme korake potrebne kako bi se realizirao plan unutar kojeg Mercator tokom septembra vraća 83 sadašnje trgovine Konzuma BiH pod brend Mercator.
Razdvajanjem Konzuma BiH i Mercatora počinje nova strategija Konzuma BiH koja će još više biti prilagođena potrebama i navikama bosanskohercegovačkih potrošača, a sve u cilju postizanja što boljih poslovnih rezultata. Unutar svoje buduće poslovne strategije, Konzum BiH će se fokusirati na trgovine male i srednje veličine. Stvaranju budućih boljih poslovnih rezultata će znatno doprinijeti i prestanak daljih obaveza plaćanja zakupa za velike trgovine Mercatora kao i obaveze održavanja istih, saopćeno je iz Konzuma.
Daljnja strategija Konzuma BiH i povratak Mercatora na tržište BiH osigurava dodatnu stabilnost i očuvanje radnih mjesta uposlenika. Odluke Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora tako će obezbjediti daljnju stabilnost poslovanja.