Amazon planira lansirati 3.236 satelita za pristup Internetu

0
1189
Sateliti bi pružali pristup Internetu od 56° sjeverne sve do 56° južne geografske širine

Amazon planira kroz svoju kompaniju Kuiper Systems stvoriti globalnu mrežu malih komunikacijskih satelita koji bi trebali povezati sve dijelove svijeta na Internet.
Kodno nazvan Projekt Kuiper, ovaj plan mogao bi diva internetske trgovine koštati nekoliko milijardi dolara, no isto tako mogao bi im donijeti i daleko veće prihode kada profunkcionira u potpunosti.
U Amazonu planiraju u nisku Zemljinu orbitu lansirati čak 3.236 satelita. Njih 784 nalazilo bi se na visini od 590 kilometara, 1.296 satelita bilo bi na visini od 610 kilometara, a preostalih 1.156 satelita orbitiralo bi na visini od 630 kilometara od tla. Ova konstelacija satelita imala bi zadatak spojiti cijeli svijet, a primarno njegove teško dostupne krajeve, na Internet putem brze širokopojasne mreže s niskom latencijom.
U projekt bi se trebalo uključiti još partnera, poručuju iz Amazona. Prema planovima koji sada postoje, sateliti bi pružali pristup Internetu od 56° sjeverne sve do 56° južne geografske širine, pokrivajući ako oko 95% ljudske populacije.
Za sada nije poznato koji vremenski okvir za realizaciju ovog projekta su u Amazonu postavili kao cilj, no zna se da će prije početka lansiranja morati dobiti brojna odobrenja raznih regulatornih agencija, te osigurati da ova velika količina novih satelita ne ometa rad svih ostalih koji se trenutačno nalaze u orbiti, piše Bug.hr. Takođe, potrebno je osigurati i sigurno deorbitiranje svakoga od njih jednom kada mu istekne životni vijek, bez da se kreira dodatni svemirski otpad.