AS Holding kupio od Hadena dionice Bosnalijeka

0
1269
Kupac dionica Bosnalijeka u ovosedmičnoj transakciji je AS Holding

U ovoj sedmici u transakciji Sarajevske berze-burze (SASE), fond Haden S.A. iz Luksemburga prodao je udio svojih dionica domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo. Ovaj fond je u decembru 2019. prodao prvi paket dionica, a prodajom drugog paketa je izašao je iz vlasničke strukture i time prestao biti najveći pojedinačni suvlasnik.
Kupac dionica u ovosedmičnoj transakciji je domaća grupacija AS Holding koja se prioritetno bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a u svom portfoliju ima i kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila i distributivno-logističkim poslovima.
Podsjetimo, na vanrednoj aukciji 4. februara na SASE prometovano je 1.441.286 dionica Bosnalijeka u vrijednosti od 18.808.782,30 KM. Ove dionice Bosnalijeka bile su u vlasništvu fonda Haden, a cijena ponuđenih dionica na aukciji iznosila je 13 KM po dionici što je bilo znatno niže od 18,85 KM iz prethodne (neuspjele) aukcije od 29. januara.
Nakon što je Haden 4. februara konačno uspio prodati oko 16 posto vlasničkog udjela u Bosnalijeku (polovinom decembra 2019. prodao je za 17 miliona KM prvi paket od 10 posto udjela), ovaj fond iz Luksembrurga u cijelosti je izašao iz vlasništva sarajevske farmaceutske kompanije.
AS Holding je ovom kupovinom postao drugi najveći dioničar Bosnalijeka, a najveći vlasnički udio u ovoj farmaceutskoj kompaniji od 23,6 posto i dalje ima KBC EURO Credit Capital…