ASA grupacija gradi dvije solarne elektrane u USK

0
46
Ministar Alagić sa saradnicima razgovarao sa predstavnicima ASA Grupacije

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona, Adnan Alagić sa saradnicima održao je radni sastanak sa predstavnicima ASA Grupacije.
ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK. Danas su predstavnici grupacije zvanično predali zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2. Obje su instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a njihova gradnja je planirana na području općine Bosanski Petrovac.
Ministar Alagić zahvalio se predstavnicima investitora i u ime premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića te istaknuo profesionalan i efikasan rad resornog Ministarstva da bi ovaj, značajan projekat došao do faze da se uskoro može očekivati faza izgradnje.
Prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola privrednom društvu ASA Energija d.o.o. Sarajevo, sa Elektroprivredom BiH već je dogovorena izgradnja dalekovoda, a samo u postupcima koji su prethodili ispunjavanju uvjeta za podnošenje zahtjeva za građevinske dozvole solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu, investitor je uložio oko milion KM.