Austrija: Restorani i prodavnice ponovo se otvaraju u maju

0
1043
Beč sve skuplji za življenje: Cijene stanova u Austriji od 2010. do polovine 2023. porasle 120%

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je danas kako će u toj zemlji prodavnice biti otvorene početkom maja, a restorani sredinom tog mjeseca. U Austriji je prošle sedmice odobreno ponovno otvaranje manjih prodavnica.
Kurz je danas kazao kako je broj zaraženih koronavirusom nastavio da opada, tako da vlada može nastaviti s realizacijom plana. Dodao je da vlada razmatra situaciju u dvosedmičnim intervalima tako da uvijek postoji mogućnost povlačenja kočnice za vanredne situacije ukoliko to bude neophodno.
Planira se da prodavnice, i uslužne djelatnosti kao što su frizerski i manikirski saloni, budu otvorene početkom maja. Vjerske službe bit će nastavljene 15. maja.
Vlada također planira da omogući ponovno pokretanje catering usluga 15. maja, iako će od osoblja tih firmi tražiti da nose maske. Uvest će se ograničenja koliko mušterija može biti istovremeno prisutno u uslužnim djelatnostima.
Kurz je upozorio Austrijance da ne očekuju ‘preuranjeno’ neograničenu slobodu putovanja širom Evrope. Kazao je da će on provesti ljetni odmor u Austriji, i da preporučuje Austrijancima da učine isto, prenosi Associated Press.