Autoceste FBiH: Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica – tunel Zenica

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069,25 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem EBRD-a, te grant sredstva u iznosu od 11,03 miliona eura

0
1386
Potpisan ugovor o izgradnji dijela Zeničke zaobilaznice na autoputu A1

U sjedištu JP Autoceste FBiH danas je potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5c, dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica.
Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH u svojstvu svjedoka.
Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069,25 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstva u iznosu od 11,03 miliona eura.
“Ovo je nastavak naših aktivnosti i za nas jako bitna dionica koja treba da završi izgradnju obilaznice oko Zenice. Jednim dijelom ova dionica nas spušta na magistralni put M-17, a drugim dijelom otvara trasu prema tunelu Zenica, Vranduku i sjevernim dionicama. Ovaj projekat smo uspjeli da završimo zahvaljujući profesionalnosti EBRD-a, obzirom da je ovo prvi projekat na Koridoru 5c koji se radi po sistemu žutog FIDIC-a, gdje izvođač prvo projektuje glavni projekat pa onda gradi”, izjavio je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.
Direktor izvođača radova, Evren Utku Gök, izjavio je kako je ovo jedna od vodećih firmi u Turskoj s preko 40 hiljada uposlenih, s brojnim uspješnim projektima na tri kontinenta.
“Na ovom projektu, kao i na prethodnim, uposlit ćemo domaće firme i radnike, materijal i usluge koji su potrebni za realizaciju ovog projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa, što će doprinijeti rastu trgovinskih aktivnosti u BiH”, kazao je Evren Utku Gök, direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.
“Očekujemo početkom građevinske sezone naredne godine da imamo dovoljno isprojektovanog materijala i da možemo graditi. Tunel, prema mišljenju izvođača, može se graditi prije početka građevinske sezone, obzirom da radovi u tunelu ne zavise od vremenskih prilika”, pojasnio je Terzić.
Resorni federalni ministar Denis Lasić, kazao je kako u sivilu političkih problema nikad nisu bili potrebniji ovakvi projekti.
“Ovo je sada aktualnih tridesetak kilometara gradnje na Koridoru, te uz izgrađena 102 kilometra i neke koji će slijediti, mislim da ćemo uz sve opstrukcije i poteškoće koje su se pojavile, od Federacije napraviti istinsko gradilište”, naglasio je Lasić.
Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji je ovom prilikom poručio da se projekt mora što prije započeti i završiti.
Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionice je duga 4 kilometra. Rok za završetak radova je 30 mjeseca. Izgradnja ove dionice će se sprovesti prema ugovoru ‘design and build’ (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).
Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine oko 400 m, tunel Hum dužine oko 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine oko 300 m. U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. ‘sjevernog spoja’ koje trebaju da povežu autocestu Koridora 5c sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.