Autoput Sarajevo – Beograd mogle bi finansirati turske banke

0
448
Polugodišnji rashodi institucija BiH povećani su za 96,97 miliona KM (22%) na godišnjem nivou

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, danas je utvrdilo Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, sa Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.
Cilj Sporazuma je konkretizacija daljnjih aktivnosti u saradnji dvije zemlje na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.
Saradnja uključuje pružanje povoljnih uslova za finansiranje i provođenje projekta, izvođenje radova i pružanje tehničke pomoći stručnjaka specijalizovanih za obuku osoblja.
Poseban fokus se stavlja na iznalaženje mogućnosti finansiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice autoputa Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina – Kuzmin i dionice brze ceste Sarajevo – Pale – Rogatica – Višegrad – Vardište, sa konekcijom za Goražde na dionici Pale – Prača – Hrenovica.
Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će Prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, saopćeno je.