Banja Luka: Proglašeni biznis lideri održivog razvoja u BiH za 2021.

0
346
Biznis lideri iz BiH prepoznali su značaj i nivo utjecaja privatnog sektora

Na svečanoj ceremoniji, organizovanoj jučer u tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, proglašeni su biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.
Godišnje takmičenje za biznis lidere održivog razvoja ima za cilj da promovira napore i angažman privatnog sektora u polju održivog razvoja u BiH. Nagrada za 2021. godinu nudi jasniji fokus na kompanije koje stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno rade na dekarbonizaciji svog poslovanja, ali i uvodi kategoriju SDG (engl. Sustainable Development Goals – Ciljevi održivog razvoja) nagrade za lokalne zajednice, koja prepoznaje podršku koju lokalne zajednice pružaju privatnom sektoru u održivom razvoju.
Uprkos pandemiji Covid-19, ove godine je zabilježen rekordan broj prijavljenih, odnosno 75 preduzeća je predalo 106 prijava, za razliku od prethodnih godina kada su 2019. učešće uzela 44 preduzeća koja su predala 55 prijava i 2020. godine kada je 71 preduzeće predalo 106 prijava.
“Biznis lideri iz cijele zemlje prepoznali su značaj i nivo utjecaja privatnog sektora preuzevši obavezu da daju aktivan doprinos stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša”, kazao je na otvaranju ceremonije Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije pri ambasadi Švedske u BiH.
“Privatni sektor predstavlja veoma značajnog partnera u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, tako da računamo na podršku svih uključenih strana u ovom procesu”, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
Nagrade za 2021. godinu su dodijeljene u kategorijama ‘Ljudi’ i ‘Resursi i okoliš’, a kao i prethodnih godina, proglašen je i ukupni pobjednik za BiH koji je izabran među preduzećima koja su se prijavila u obje kategorije.
U kategoriji ‘Ljudi’ nagrade se dodjeljuju preduzećima koje su inspiracija drugima u stvaranju novih radnih mjesta, a ovogodišnji pobjednici su Dekonta BH, u kategoriji mikro preduzeća, Smrčak d.o.o. u kategoriji malih preduzeća, Ministry of Programming u kategoriji srednjih preduzeća te Lanaco u kategoriji velikih preduzeća.
U kategoriji mikro i malih preduzeća, u oblasti ‘Resursi i okoliš’ pobjednici su Šumska tajna i Smrčak d.o.o. U istoj oblasti, ali u kategorijama srednjih i velikih preduzeća, za pobjednike su proglašeni ESOF d.o.o. Donji Vakuf i Coca-Cola HBC B-H.
Biznis lider održivog razvoja za 2021. godinu, odnosno ukupni pobjednik ovogodišnjeg takmičenja i kompanija koja je osvojila najviše bodova za poštivanje GRI standarda (engl. Global Reporting Initiative – Globalna inicijativa za izvještavanje) i ostvarivanje SDG-ova, je Smrčak d.o.o.
Takmičenje za 2021. godinu je obogaćeno dodjelom nagrada za lokalne zajednice, odnosno za one jedinice lokalne samouprave koje su donošenjem relevantnih mjera dale podršku privatnom sektoru tokom pandemije Covid-19 u BiH.
SDG nagrade za lokalne zajednice dodijeljene su Bosanskoj Krupi, Cazinu, Doboju, Novom Sarajevu i Tesliću.