Baterije iz Nissan Leafa napajaju najveći stadion u Nizozemskoj

0
1596
Stadion Johan Cruijff Arena dobio novi baterijski sstem za pohranu električne energije

Najveći stadion u Nizozemskoj, nekad poznat kao Amsterdam Arena, a danas kao Johan Cruijff Arena, dobio je novi baterijski sistem za pohranu električne energije.
Njegov je cilj osigurati pouzdanu i efikasnu opskrbu cijelog stadiona električnom energijom u svakom trenutku. Zahvaljujući ovom sistemu stadion će energiju koristiti na inteligentniji način, a sve će biti spojeno i s gradskom mrežom, s kojom će baterije moći izmjenjivati energiju. Također, ove će se baterije napajati i iz 4.200 fotonaponskih panela ugrađenih na samom stadionu.
Dodatnu zanimljivost kod ovog energetskog projekta predstavlja činjenica da je on zasnovan na baterijama namijenjenim za korištenje u električnim automobilima. U slučaju Amsterdama iskorištene su baterije iz električnog automobila Nissan Leaf, što čini Nissan jednim od ključnih partnera na ovom projektu.
Ukupno je za projekt upotrijebljeno 148 baterijskih setova iz Leafa. Baterijski sistem ima kapacitet od 2,8 MWh i najveći snagu od 3 MW – što je dovoljno, primjerice, za napajanje oko 7.000 kućanstava u trajanju od sat vremena, piše Bug.hr.
Ovaj će projekt trajati najmanje 10 godina u obliku u kakvom je instaliran, a osim stabilizacije mreže, pohrane rezervne energije za Johan Cruijff Arenu i korištenja solarne energije, imat će još jednu funkciju – kada energija iz baterija ne bude korištena za druge svrhe, njome će se moći puniti električni automobili na jednom od punjača instaliranih na parkiralištu stadiona.