BBI banka i Vlada BPK osigurali 18,9 miliona KM za privrednike

0
1260
Emir Oković i Edin Brkić potpisali ugovor o poslovnoj saradnji

Bosna Bank International (BBI) i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde omogućile su povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte sa područja BPK.
Tim povodom Emir Oković, premijer Bosansko-podrinjskog kantona i Edin Brkić, direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke, potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji. Riječ je o zajedničkom projektu kojim je osigurana finansijska linija u iznosu od 18.900.000 KM. Zahvaljujući subvenciji Vlade BPK u iznosu od 378.000 KM, kompanije registrovane na području BPK sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po veoma povoljnoj, subvencioniranoj stopi od 1,89 posto.
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar privrede u Vladi BPK Anes Salman.
“Riječ je o projektu kojim su osigurana najpovoljnija sredstva na tržištu i koja će zasigurno pomoći privrednim subjektima i olakšati im poslovanje. Važno je napomenuti da osim za mala i srednja preduzeća sredstva su namijenjena i obrtnicima kao i novoosnovanim kompanijama. Vlada BPK na ovaj način, subvencioniranjem dijela profitne marže, želi dati svoj doprinos razvoju privrede na području Kantona”, kazao je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Oković.
Edin Brkić, direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke istakao je kako je privatno-javno partnerstvo ključno u ekonomiji jedne države.
“Ovaj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države i pokazao se kao veoma uspješan. U ovim izazovnim vremenima važno je da poduzetnicima ponudimo olakšice kako bi nastavili razvijati kapacitete i održali i povećali broj zaposlenih”, izjavio je Brkić.
Radi se o sredstvima koja su namijenjena svim subjektima sa područja BPK, a posebno za povećanje postojećih kapaciteta ili unapređenja usluge, novih zaposlenja ili korištenja sredstava u svrhu održavanja tekuće likvidnosti. Uskoro će u dnevnim novinama biti objavljen i javni poziv privrednicima da apliciraju za ova povoljna sredstva.
Zainteresirani privrednici za sve detaljnije informacije o subvencioniranoj liniji Bosansko-podrinjskog kantona mogu dobiti u poslovnici BBI banke u Goraždu ili na broj telefona 038 241-491, saopćeno je iz BBI banke.