BBI VIP Business Club u Travniku: Jačanje ekonomije, proizvodnje i investicija u SBK

0
1091
U Travniku održan okrugli sto u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba

Kako povećati konkurentnost privrede Srednjobosanskog kantona – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta, bila je tema okruglog stola koji je danas u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba održan u Travniku.
Razmjena iskustava sa privrednicima regije Srednjobosanskog kantona (SBK) organizirana je u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom SBK i Udruženjem poslodavaca SBK Travnik.
“Ovo je još jedan u nizu okruglih stolova u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba u nastojanju da animiramo domaću privredu da uzmu aktivno učešće na prestojećem Sarajevo Business Forumu koji će se održati 25. i 26. aprila u Sarajevu”, rekao je Nermin Oprašić, rukovodilac odjeljenja za velike klijente i sindikacije BBI banke.
O mogućnostima i potencijalima privrede regije SBK govorio je predsjednik Udruženja poslodavaca SBK Travnik Kemal Čolak, dok je izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao analizu privrednih kretanja u Srednjobosanskom kantonu.
Navedeno je da su kompanije u ovom kantonu ostvarile veliki rast prihoda u trogodišnjem periodu, i to sa 3,14 milijardi u 2014. godini na 3,94 milijarde KM u 2016. godini. U istom periodu rastao je broj zaposlenih i to za 3.245.
Da su kompanije sve efikasnije u svom poslovanju svjedoče i podaci o bonitetnim ocjenama. Naime, u SBK-u je broj kompanija koje su izvrsne u svom poslovanju (odnosno imaju ocjenu 5) u trogodišnjem periodu porastao sa 111 na 129. Kada je riječ o brzorastućim kompanijama, od ukupno 667 firmi na području BiH, 38 ih posluje na području SBK, a osam na području općine Travnik.
Danas su svoje uspješne priče prezentovale kompanije GS TMT Travnik, Pharmamed, ES-Busovača, Merkez Oil i BNT Holding d.d. Novi Travnik.
Okrugli stol jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bh. privrede i konkurentnosti domaćih proizvoda na inozemnim tržištima.
Privrednicima je takođe predstavljena i nova on-line platforma http://sbf.talkb2b.net u okviru SBF-a koja ima za cilj predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka.