BH Pošta obilježava Svjetski dan pošte: Centru Duga dodijeljena nagrada

0
739
Nedim Matoruga dodijelio je nagradu BH Pošte direktorici Centra Duga Sabini Lješčanin

U prostorijama Generalne direkcije BH Pošte danas je dodijeljena nagrada Centru za djecu bez roditeljskog staranja ‘Duga’ iz Kulen Vakufa, i to za učešće u izradi motiva na prigodnoj dječjoj poštanskoj marki.
Izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte, Nedim Matoruga dodijelio je nagradu povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte direktorici Centra, Sabini Lješčanin.
Ova dječja poštanska marka nosi motive Centra ‘Duga’ i izdaje se povodom Svjetskog dana pošte. Tiraž je 10.000 komada, a nominalna vrijednost 0,90 KM. Autorica marke je Branka Sumenić-Bajić. Odštampan je i FDC koverat.
Centar za djecu bez roditeljskog staranja ‘Duga’ izgrađen je 1999. godine, a njihov osnovni cilj je zbrinjavanje djece starosne dobi od rođenja do šest godina, koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te pomoć i podrška djeci u njihovom psiho-motornom razvoju. U proteklih 20 godina kroz Centar je prošlo 314 djece.
BH Pošta je kao društveno odgovorna kompanija odlučila, izdavanjem poštanske marke, podržati rad Centra i njihova nastojanja da što više pomažu najmlađoj populaciji, pripremajući ih dalje za život u socijalnim zajednicama.
Današnjom dodjelom nagrade BH Pošta počela je sa obilježavanjem Svjetskog dana pošte, a niz raznovrsnih aktivnosti će biti oraganizovane širom BiH do kraja ove sedmice. Za 8. oktobar planiran je centralni događaj i to u auli Glavne pošte u Sarajevu u 12 sati, a na kojem će biti dodijeljene nagrade za Najljepše dječje pismo u sklopu 49. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisanja za mlade.
Tokom sedmice u Centrima pošta širom BiH naši zaposlenici obilazit će djecu u školama, te ih učiti o važnosti poštanske djelatnosti, a za petak smo planirali defile naših vozila koji će završiti dodjelom poklona Narodnoj kuhinji Stari Grad, JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Vladimir Nazor’ u Sarajevu, te Školi za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Nedžarići.