BH Telecom: Otvaranje prema start up tržištu, 100 hiljada KM za inovacije

0
879
Na pres-konferenciji čelnici BH Telecoma predstavili aktivnosti na konferenciji 'Sarajevo TechLab'

BH Telecom je organizacijom prve poslovno-tehnološkom konferencijom ‘Sarajevo TechLab’ danas obilježio Dan kompanije. Ovaj dan se već 14 godina obilježava kao Dan BH Telecoma i taj datum predstavlja godišnjicu od ratne telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine 5. septembra 1993. i početka korištenja međunarodnog koda (387) dodijeljenog BiH od strane Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).
Ove godine je Dan BH Telecoma obilježen organizacijom konferencije pod nazivom ‘Sarajevo TechLab’. Konferencija je organizovana u cilju razmjene iskustava sa poslovnim partnerima i velikim korisnicima o temi digitalne transformacije, te daljih aktivnosti u realizaciji procesa digitalizacije.
Konferenciju je otvorio premijer FBiH Fadil Novalić, a prisutvovalo je oko 300 učesnika iz ICT kompanija, vladionog i realnog sektora, regulatora i akademske zajednice.
Prvi čovjek BH Telecoma Sedin Kahriman je ukazao na ulogu telekoma u procesu digitalne transformacije te pozvao partnere da zajedno kreiraju nova ICT rješenja i usluge kako bi izgradilo bolje digitalno društvo. Kahriman je najavio značajno otvaranje prema start up sceni sa javnim pozivom od 100 hiljada KM i izrazio uvjerenje da će BH Telecom tokom 2020. godine izgraditi BH Telecom start up platformu za nove poslovne inicijative.
Elvedin Kanafija, v.d. izvršnog direktora Izvršne direkcije za razvoj poslovanja, u obraćanju novinarima nakon konferencije rekao je kako je 2019. godina bila ključna za razvoj poslovanja BH Telecoma.
“Uradili smo redizajn ponude usluga Moje TV kao jedne od najznačajnijih usluga i redizajn mobilnih paketa za postpaid korisnike. Ponudili smo i naše ekstra pakete koji su kreirani prema zahtjevima tržišta prilkom uvođenja 4G+tehnologije. Povećali smo atraktivnost ponude kroz plasiranje usluga Smart Home, Cloud i Biz Izbor. Povodom Dana BH Telecoma korisnicima Moje TV omogućili smo besplatno praćenje Sport Kluba kanala u promotivnom periodu”, dodao je Kanafija.
U okviru konferencije danas su održane i dvije panel diskusije o trendovima i ulozi telekoma u digitalnoj transformaciji. Na kraju konferencije rečeno je da se BH Telecom sa velikim kapacitetima i resursima nameće kao lider digitalne transformacije u bh. društvu.