BiH – Crna Gora: Jačati ekonomsku saradnju, trgovinska razmjena u porastu

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz BiH u Crnu Goru iznosio je 142,3 miliona KM, a uvoz 24 miliona KM

0
701
Krivokapić je u Sarajevo stigao jutros u svoju prvu bilateralnu posjetu Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo BiH se sastalo s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te delegacija Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH danas su u odvojenim sastancima razgovarali u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.
Krivokapić je u Sarajevo stigao jutros u svoju prvu bilateralnu posjetu Bosni i Hercegovini, a dočekao ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na Trgu BiH uz sve državne počasti.
Krivokapić je u razgovorima s članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, razgovarao o odnosima dviju država te ekonomskoj i infrastrukturnoj saradnji.
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala je s Krivokapićem o jačanju privrednih veza, a u fokusu je bilo vraćanje trgovinske razmjene na nivo od prije pandemije te njeno unapređenje.
Inače, trgovinska razmjena BiH i Crne Gore u proteklih pet godina bilježi rast, s tim da je prošle godine uslijed pandemije Covid-19 bila značajno smanjena.
Izvoz BiH u Crnu Goru, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, sa 273,1 milion KM u 2016. narastao je na 448,6 miliona KM u 2019. godini.
U prošloj godini u uslovima pandemije bh. izvoz u Crnu Goru zabilježio je izvjestan pad na 325,5 miliona KM, ali se u ovoj godini bilježi oporavak. Tako je u prva četiri mjeseca izvoz BiH u Crnu Goru iznosio 142,3 miliona KM, a uvoz 24 miliona KM, prenosi agencija Fena.
Među izvoznim proizvodima u Crnu Goru su mineralna goriva i mineralna ulja, željezo i čelik, kao i mlijeko, mliječni i srodni proizvodi.
Najznačajniji uvozni proizvodi iz Crne Gore u ovoj godini su drvo, proizvodi od drveta i drveni ugljen, vozila (osim željezničkih ili tramvajskih šinskih), rude, minaralna goriva, itd.

Novalić-Krivokapić: Postoji veliki potencijal za povećanje robne razmjene

Prioritet je izgradnja Jadransko-jonske autoceste

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićema, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Tom prilikom razgovarano je o ekonomskoj saradnji, te je iskazan obostrani interes za njenim unapređenjem, a posebno u oblasti poljoprivrede. U tom kontekstu razmijenjene su informacije o mogućnosti zajedničkog plasiranja poljoprivrednih proizvoda na tržišta širom svijeta, a za kojim postoji iskazana potreba.
Sagovornici su složni da postoji veliki potencijal i za povećanje robne razmjene, privredne saradnje, ali prvenstveno za razmjenu iskustava koje će biti značajno za poboljšanje ekonomije obje zemlje, pa tako i FBiH.
Konstatovano je da je za unapređenje saradnje svakako neophodna bolja infrastrukturna i saobraćajna povezanosti, te da je izgradnja Jadransko-jonske autoceste jedan od zajedničkih prioriteta u ovoj oblasti.
Posjeta je ocijenjena veoma korisnom jer su razmijenjene informacije, te sagledane mogućnosti za konkretne projekte i programe koji se mogu razvijati u narednom periodu.
Delegaciju Vlade FBiH, uz premijera Novalića, činili su zamjenici premijera i federalni ministri Jelka Milićević i Vesko Drljača, te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, dok su u delegaciji crnogorske Vlade bili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, te saradnici premijera Crne Gore.