BiH i Češka potpisali sporazum: Predviđeno i uzajmano priznavanje diploma

0
2226
Ministar Osmanović i ambasador Skalnik potpisali su Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik potpisali su u Sarajevu Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Češke Republike.
Potpisani Sporazum, u oblasti obrazovanja, predviđa uzajamno priznavanje diploma.
“Sporazumom se omogućava uspostavljanje veza između obrazovnih institucija, razmjena profesora i studenata, te razmjena publikacija i informacija o raznim aspektima obrazovnog rada i obrazovnim sistemima”, rekao je ministar Adil Osmanović i dodao da je predviđeno organiziranje učešća na skupovima sa temama od zajedničkog interesa.
Sporazumom je obuhvaćena naučna saradnja koja će se provoditi razmjenom informacija, dokumentacije i publikacija u vezi sa organizovanjem skupova, te u vezi sa politikama i strategijama u oblastima nauke, istraživanja i inovacija, kao i razmjenom stručnjaka i uspostavljanjem veza između ustanova u ovim oblastima i njihovim učešćem u naučnim projektima i programima.
Potpisivanjem Sporazuma stvoren je pravni okvir za saradnju dviju država u oblasti kulture kroz učešće na kulturnim i umjetničkim događajima i sajmovima knjiga, razmjenu umjetničkih izložbi i razmjenu stručnjaka i iskustava u oblasti kulture.
Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik izrazio je uvjerenje da će potpisani sporazum biti dodatni podsticaj unapređenju dugogodišnjih prijateljskih veza i odnosa između Bosne i Hercegovine i Češke Republike.